Глобалната несигурност повишава риска от Трета световна война

Това каза ръководителят на британските въоръжени сили Ник Картър

Глобалната несигурност повишава риска от Трета световна война

Снимка: Screenshot/YouTube

13538 ~ 1 мин. четене

Настоящата глобална несигурност и безпокойство на фона на икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус, може да увеличат риска от нова световна война. За това предупреди ръководителят на британските въоръжени сили Ник Картър, предава Reuters.

Британецът обърна внимание на съществуващите регионални конфликти, които заедно с потенциалната ескалация на напрежението може да доведат до грешки.

„Мисля, че живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място, а динамиката на глобалната конкуренция е характеристика и на нашия живот“, коментира той в интервю пред Sky News.

Запитан дали това означава, че има истинска заплаха от нова световна война, Картър отговори:

Казвам, че това е риск и трябва да съзнаваме тези рискове.“

Картър, който пое управлението на генералния щаб на британската армия през 2018 г., каза още, че е важно да помним загиналите в предишни войни. Те, смята той, може да са предупреждение, чрез което да се избегне повторението на минали грешки.

„Трябва да помним, че историята може да не се повтаря, но има ритъм и ако се обърнете назад към миналия век, преди двете световни войни, мисля, че не можеше да се спори, че ескалация е причинила грешка, която в крайна сметка е довела до война в мащаб, който се надяваме никога повече да не видим.“

Подкрепи Economic.bg