Лоша комуникация е причината за трагедията край Своге, според АПИ

Ремонтът на пътя се е забавил заради бавната комуникация с фирмата изпълнител

Лоша комуникация е причината за трагедията край Своге, според АПИ
Автор: Вероника Тонева
Тромавата процедура в комуникацията между АПИ и строителната фирма „Трейс“ е довела до забавянето на ремонта по пътя край Своге. Това заяви инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ в ефира на bTV относно забавения ремонт на пътя, на който през август т.г. след автобусна катастрофа загинаха 20 души. „Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” е било информирано за искането на Община Своге фаталната отсечка край града да бъде ремонтирана заради лошо сцепление“, обясни той.

По негови думи АПИ не е „проспала“ казуса. През уикенда депутатът от БСП Елена Йончева показа документ от 2017 г., в който е записано незабавно изпълнение на подмяна на асфалтовото покритие. Според Глосов обаче, това не е нито сензация, нито откритие и голяма част от другите констатирани дефекти са били отстранени, но точно въпросът със сцеплението се е оказал спорен.

Отправяни са искания към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, но последвал отказ. От „Трейс” изтъкнали, че твърденията в протокола не отговарят на истината и че общината в Своге не е страна по договора за пътния участък. „След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми”, обясни Глосов.

Шефът на агенцията призна, че не може да си обясни как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Според него, обаче, тук не говорим за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.
Коментари: 0