Големите нехранителни магазини искат и за малките да се изисква сертификат

Според засегнатите от COVID мерките търговци може да има спекулативно вдигане на цените от страна на по-малките магазини

Големите нехранителни магазини искат и за малките да се изисква сертификат

Снимка: БТА

4472 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Мерки срещу COVID-19

Големите нехранителни вериги не са съгласни с въвеждането на зелен сертификат за посещение на магазините им (бел. р. - според заповедта пропуск е нужен за посещение на магазини с над 300 кв. м площ, а те са именно такива). Според тях това нарушава конкуренцията, и то в най-активния период на пазаруване – преди Коледа.

„В условията на развиваща се пандемия би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени“, пишат девет от най-големите нехранителни вериги в писмо до министерствата на здравеопазването и икономиката.

Те посочват, че малките търговски обекти са облагодетелствани, а това от своя страна може да доведе до спекулативно вдигане на цените.

Възможна последица от това ще е и засилен стимул за некоректно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в интерес на потребителите“, пише още в писмото.

Представителите на веригите са съгласни, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на разпространението на вируса, но според тях в по-малките и тесни обекти организирането на противоепидемични мерки е почти невъзможно, докато в големите търговски обекти няма такива проблеми и трудно може да стане струпване на хора.

„В такъв смисъл наредбата не е ефективна и не е в интерес на хората“, допълват от веригите и завършват, че мерките трябва да са еднакви както за целия нехранителен сектор, без значение от площта на магазините, така и за площите с нехранителни стоки в хипермаркетите.

Начин за работа и без пропуск

Част от веригите все пак успяват да намерят „вратички“ в заповедта на здравния министър и да работят и с клиенти без пропуск, но на изнесени на открито пунктове. Именно по този начин магазините работеха при миналогодишния тотален локдаун, когато здравните власти затвориха големите нехранителни търговски обекти. Впоследствие обаче властите посочиха и този метод за работа на открито за нелигитимен.

Подкрепи Economic.bg