Google работи по квантов компютър, който ще решава световните проблеми

По план той трябва да е готов до 2029 г. и да помогне за глобални проблеми като тези с храненето, изменението на климата и разработването на по-добри лекарства

Google работи по квантов компютър, който ще решава световните проблеми

Снимка: Google

816 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Google е амбицирана да изгради „работещ, изчистен от грешки квантов компютър“ до края на десетилетието, пише компанията в публикация в блога си. Гигантът при търсенето се надява технологията да помогне за решаването на редица глобални проблеми, като тези с храненето, изменението на климата и разработването на по-добри лекарства.

Бъдещата високоизчислителна машина ще се разработва, а впоследствие и ще се помещава в специален кампус, който Google представи официално. Той се нарича Quantum AI и се намира в Санта Барбара. В него има квантов център за данни, лаборатории за хардуерни изследвания и съоръжения за производство на квантови процесори.

Компанията ще похарчи милиарди за разработване на технологията през следващото десетилетие, съобщава The Wall Street Journal.

Обявеният по време на Google I / O план идва година и половина след автопохвалата на гиганта, че е постигнал „квантово надмощие“. През октомври 2019 г. американската корпорация каза, че е успяла да проектира машина, на която са нужни едва 200 секунди, за да разреши проблем, който би отнел на най-бързия суперкомпютър в света 10 000 години. Новината тогава обаче срещна критика от конкурентите. IBM например изтъкна, че в Google са надценили значително сложността на задачата и тя всъщност можело да се реши за броени дни.

Що се отнася до квантовия компютър, от Google посочват, че неговата мощност може да бъде използвана за симулиране на молекули, а оттам и на самата природа. Това може да помогне за проектирането на по-добри батерии, за създаването на по-ефективни торове или за разработването на по-добри лекарства. Идеята е, че квантовият компютър предоставя възможността въпросните процеси първо да бъдат симулирани, преди някоя компания да инвестира в разработването на реални прототипи. Каквато е идеята и зад супекомпютрите като цяло.

Google също така очаква квантовите изчисления да се окажат полезни и за развитието на изкуствения интелект (AI).

Въпреки твърдението за постигнато квантовото надмощие Google казва, че му предстои дълъг път преди да успее да превърне едни такива компютри в полезни машини. Сегашните квантови устройства са съставени от по-малко от 100 кубита, а целта на Google е да изгради такова с 1 000 000 кубита. А това е процес с много етапи. Първо, трябва да се намалят грешките, които правят кубитите, преди изобщо да се пристъпи към изграждането на 1000 физически кубита в един логически кубит. Това пък само ще положи основите на „квантовия транзистор“, градивен елемент на бъдещите квантови компютри.

Въпреки предстоящите предизвикателства в Google са оптимисти по отношение на шансовете си.

Ние сме на точката на пречупване“, заяви ученият, отговарящ за програмата Quantum AI на Google, Хартмут Невен, пред Wall Street Journal.

„Вече имаме важни компоненти, които ни правят уверени. Ние знаем как да изпълним пътната карта.“ Крайната цел на Google е да предложи услуги за квантови изчисления през облака.

Коментари: 0