Google изпревари Amazon при доставките с дронове

Стартъпът Wing, собственост на компанията-майка на Google, е получил одобрение за извършване на услугата

Google изпревари Amazon при доставките с дронове
488 ~ 1 мин. четене
Стартъпът Wing, собственост на компанията-майка на Google – Alphabet, е получила одобрение да извършва доставки чрез безпилотни дронове. Това означава, че гигантът печели първата битка с Amazon в тази нова пазарна ниша, след като Джеф Безос не успя да изпълни обещанието си стартиране на същата услуга до през 2018 г. 

Wing планира да пусне първата си търговска услуга в Канбера, Австралия. Компанията потвърди новината в блога си във вторник, след като местните регулатори са дали зелена светлина. Говорител на органа също е потвърдил информацията пред Business Insider и добавя, че е много вероятно услугата там да е първата такава в света изобщо. 

Други фирми обаче твърдят, че вече предлагат доставка с дронове. Flytrex например казва, че стартира търговска услуга в Исландия още през 2017 г. в партньорство с АНА, най-голямата онлайн търговска мрежа в страната. 

Що се отнася до Wing, компанията изпълняваше пилотно проекта си в Канбера през изминалите около 18 месеца. През това време е извършила 3 000 доставки. 

След официалното стартиране услугата ще бъде достъпна за ограничен брой домове в района на Канбера, като постепенно ще се разширява. По информация на регулатора в началото от нея ще се възползват около 100 домове. 

Wing позволява на потребителите да правят поръчки през приложение. След това доставката се извършва от дрон в рамките на броени минути, според компанията. Най-често хората поръчват храни, кафе, сладолед и лекарства.
Коментари: 0