Новата операционна система Fuchsia може да замени Android

ОС Fuscia е в начална версия и не се знае дали ще бъде пусната

Новата операционна система Fuchsia може да замени Android
1664 ~ 1 мин. четене

Разработчиците на Google подготвят нова операционна система, която може да замени и ОС Chrome, и Android. Тя е наречена Fuchsia, а неотдавна в пространството се появиха снимки на системата.

За разлика от Android, който работи с Linux, в ядрото на бъдещата система е нов вид софтуер с отворен код, наречен Magenta, съобщава CNBC. С бягството от Linux и разработването на собствено ядро Google цели да осигури възможност за работа с различни видове устройства – смартфони, таблети и настолни компютри. Така компанията ще разшири портфолиото от продукти.

Доказателство за това, че Google не инвестира особено в разработването на Android за таблети например. Това навежда на мисълта, че в новата система ще има повече възможности за тези устройства, смятат анализатори.

От снимките изглежда, че интерфейсът на новата Fuchsia ще позволява лесно превключване от едно приложение към друго. В режим за таблет пък, изглежда, операционната система ще разрешава работа на до 4 приложения наведнъж. Така например на home екрана ще може да се отворят и да работят приложенията за чат, имейл, бележник и браузър едновременно.

Не е известно кога и дали Fucsia ще бъде достъпна, засега е готов само скелетът на новата операционна система. Ако обаче това се случи, снимките са шанс да разгледаме тази ранна версия на евентуалната ОС на Google.

Подкрепи Economic.bg