„Няма сила, която да покори нашия народ“

В Москва се проведе Парад на победата, участието на авицията беше отменено

Цитат на деня:

„Няма сила, която да покори нашия народ“

Снимка: БТА

2870 ~ 1 мин. четене

Слово на президентът на Русия Владимир Путин даде началото на традиционния армейски парад за 9 май – Ден на победата над хитлеристка Германия, който се проведе в Москва.

"Няма сила, която да покори нашия народ", заяви Путин и се обърна към въоръжените сили, че героите от Великата отечествена война никога няма да се срамуват от своите наследници.

В 72-ия Парад на победата участваха около 10 хил. души и 110 единици наземна бойна техника. Присъстващите останаха разочаровани от липсата на авиация тази година заради лошото време. Руският президент призова международната общност да обедини сили и заяви, че Русия винаги ще бъде на страната на мира. В Москва празникът ще завърши със заря, по време на която ще бъдат изстреляни 10 хил. фойерверки. За първи път се включиха и арктическите войски.

По думите му Русия е готова да си сътрудничи с всеки, който е обявил война на тероризма, екстремизма и неонацизма. За това обаче е нужно обединение на прогресивната част от света, призова руският държавен глава.

По това време президентът на Украйна Петро Порошенко взе участие в церемония по поставяне на венци в Киев. Той каза на украински войници, че Русия се опитва да използва годишнината от победата над хитлеристка Германия "да задоволи собствените си реваншистични и империалистически нужди“, предаде Reuters.

"Кремъл все още се опитва да командва Украйна, сякаш командва четирите украински фронта през 40-те години на миналия век", заяви Порошенко. Русия често е била обвинявана в омаловажаване на ролята на други народи в поражението на нацистка Германия.

Подкрепи Economic.bg