Google придоби Bebop, в която участва и български мениджър

Това е нова платформа за софтуерно разработване

Google придоби Bebop, в която участва и български мениджър

Изненадващо Google съобщи, че купува стартиращата компанията Bebop Technologies, чийто основател е Диана Грийн и ще застане начело на облачния бизнес на интернет гиганта. В придобитата компания има и българско участие – Богомил Балкански. Преди сделката нямаше много информация относно Bebop, тъй като тя беше в т.нар. "скрит режим". Интересът на Google към новата компания не е случаен.

Какво представлява Bebop?

Този стартъп развива своята платформа за разработка и поддръжка на облачни корпоративни приложения.

"Bebop е нова платформа за софтуерно разработване, която улеснява изграждането и поддържането на програми за корпоративни клиенти", пише главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в блога на компанията.

"Смятаме, че тя ще помогне на много бизнеси да открият страхотни приложения и да се възползват от възможностите на облачните технологии.", коментира още той, цитиран от Капитал.

"В крайна сметка, всички фирми ще работят в облака", каза още той.

Интегрирания облачен бизнес на Google включва продуктите Google for Work и платформата Google Apps, които са ключови технологии за търсачката. Все още не е обявена цената, която Google е платила за сделката, вероятно тя ще бъде упомената в следващия финансов отчет на компанията.

Диана Грийн разполага и с впечатляващо минало като един от съоснователите и бивш главен изпълнителен директор на Vmware - компания специализирана в технологии за виртуализация, която в момента е част от EMC2 (Dell в момента придобива EMC2).

След създаването на Bebop през 2013 г. Грийн привлича едни от най-успешните мениджъри на VMware. Сред тях е и Богомил Балкански, той беше главен вицепрезидент на компанията за виртуализация и отговаряше за развитието на облачната инфраструктура. Балкански е един от най-добрите примери са успешните българи, той е бил част от висшия мениджмънт на големи дружества.

Според източници на "Капитал" той заема ключова позиция и в Bebop, както има и дял в младата компания. Балкански не е искал да коментира новото начинание, защото Bebop е била в скрит режим.

Друга важна фигура, която Грийн привлича от VMware при основаването на Bebop през 2013 г., е Майк Нелсън. Той е част от екипа, отговорен за VMotion – технология за миграция на виртуални машини от един физически сървър на друг, без опасност да се загубят данни или процеси. Останалите бивши кадри на VMware в стартъпа са Мат Гинзтън, старши инженер, и Патрик Лин, бивш продуктов мениджър, пише през 2013 г. интернет блогът GigaOm.

Българинът от Силициевата долина

Професионалната му кариера започва в стартъп компанията CrossWeave през 2000 г. След което става маркетинг мениджър в софтуерната фирма Siebel Systems, която разработва CRM системи. Балкански има бакалавърска степен по математика от университета „Корнел” и е магистър по бизнес администрация от „Станфорд”, говори четири езика, включително малко китайски, пише Бтв.

Богомил Балкански – може би най-високопоставеният българин в света на Силициевата долина. Бил е вицепрезидент на VMware, световен лидер във виртуализацията и облачните инфраструктури, за които отговаря той. В компанията той изгражда отдела за продуктов маркетинг, а изкачването му нагоре по стълбицата го отвежда до поста вицепрезидент, отговорен за развитието на облачните системи на компанията.

Балкански не е познат на българите само с професионалните си успехи в Силициевата долина, той е помогнал на редица сънародници по един или друг начин.

Коментари: 0