Google учи роботи да се държат като хора

Компанията свърза 14 робота в мрежа

Google учи роботи да се държат като хора
248 ~ 1 мин. четене
Технологичният гигант Google прави опити да обучи роботи да опознават и да се ориентират в света като хора, пише изданието The Verge. 

Изследователят Сергей Ливайн и екипът му са свързали 14 роботизирани ръце, използвайки невронни мрежи, за да дадат възможност на роботите да се учат сами как да хващат и вдигат малки предмети, като чаши и плюшени играчки. 

Усвояването на тази задача обаче е изключително трудно начинание за машините. Една роботизирана ръка, която е програмирана предварително да разпознава определен предмет и да реагира по определен начин, не е в състояние лесно да реагира на промени в заобикалящата среда, подобно на хората, пише "Фокус".

За целта учените са оставили роботизираните ръце да тренират с кутии, пълни със случайни предмети. В края на всеки ден експертите преглеждат данните, събрани по време на опитите на машините и ги използват, за да тренират невронните мрежи, така че да очакват какво може да се случи при хващане на предмет. 

След 800 хиляди опита за хващане, свързаните заедно роботи са започнали да се самокоригират. След известно време машините са започнали по-често да хващат успешно премети и дори да прилагат стратегии - да бутат един предмет настрана, за да хванат друг, например. Машините са развили и различни техники за хващане на меки и твърди обекти. 

Този процес е протекъл без изследователите да програмират системата как се хващат предмети. Екипът планира да разшири проучването с повече стратегии за хващане, а по-късно да изпробва метода в различни среди и в сценарии от реалния живот извън лабораторията. 
Подкрепи Economic.bg