Горанов готов на отстъпки по промените за втора пенсия

Пенсионните дружества не работят достатъчно прозрачно, предупреди финансовият министър

Горанов готов на отстъпки по промените за втора пенсия

Предложението на Министерство на финансите за промени в Кодекса за социално осигуряване може да бъдат оттеглени. Това става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в интервю за „Труд”.

Промяната предвижда пенсиите от универсалните фондове да бъдат само пожизнени, а когато започнат да се изплащат, натрупаните суми по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул и да се разпределят оттам.

По думите на Горанов целта е била да се внесе яснота около изплащането на втора пенсия. Той обаче се ангажира да се удължи триседмичният срок за обсъждане на предлаганите промени в кодекса, ако това се налага.

"Бурната реакция за промените в Кодекса за социално осигуряване по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава", обяснява министърът.

Той подчертава, че именно това е нормалният път на законите - да се предложат за обществено обсъждане и ако се окажат неприемливи, да се променят. Според него дебатът в момента тече с доста ирационални аргументи, без да се обсъди по същество сегашната непълнота в закона.

„Повече от 15 г. работи КСО в този му вид и подобно решение на темата с изплащането на пенсиите няма“, аргументира се Горанов. Според него сега е моментът за дебати по темата, защото тя не е решена, откакто съществува допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд.


Финансовият министър коментира още, че пенсионните дружества не работят достатъчно прозрачно и при евентуален проблем цялото обществото ще страда.

 „И не бива да забравяме, че всъщност отговорност за вложенията носи държавата чрез регулатора. Това не са пари на пенсионноосигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани", казва той.

Според него ако някога излязат проблеми в тази система, едва ли някой ще се сети за имената на собствениците на тези дружества, а тогава проблемът ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани.

Горанов оправда забавянето на стрес тестовете за застрахователите и пенсионните компании. Според него за това има обективна причина - по-късното изготвяне на методиката, по която ще става това, и в същото време, ако били проведени едновременно с тези за банките, щяло да има затруднения.

Той се надява, че тези стрес тестове няма да покажат проблеми при пенсионните фондове. "Надявам се подозренията ни, че има нещо нередно, да не се оправдаят. Ако се оправдаят обаче, така шумните пенсионноосигурителни дружества ще дължат отговори на обществото, защото тяхната отговорност се измерва в милиарди. Тогава съм сигурен, че сега шумно изразяващите се радетели на сегашната система едва ли ще са толкова шумни", обясни финансовия министър.

Коментари: 0