ЕК поиска отмяна на шенгенските визи за Турция

Анкара постепенно изпълнява нужните изисквания за визова либерализация

ЕК поиска отмяна на шенгенските визи за Турция
Автор: Илия Лазаров

Европейската комисия (ЕК) предложи на Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС да премахнат визовите изисквания за турски граждани, съобщиха от Комисията.  

Условието за това е турските власти да изпълнят поетите ангажименти в Пътната карта за визова либерализация. Предложението е представено заедно с доклад за напредъка на Турция в изпълнението на изискванията на въпросната карта.

„Турция постигна забележителен напредък, особено в последните седмици, в изпълнението на изискванията на своята пътна карта за визова либерализация. Ако Турция запази постигнатия напредък, може да се справи и с останалите критерии. Ето защо предлагаме на ЕП и държавите членки да премахнат визовите ограничения, щом критериите бъдат изпълнени”, заяви вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

„Турските власти отбелязаха значителен напредък от срещата ЕС-Турция през март. Вярваме, че Турция е решена да продължи тази тенденция по всички фронтове. С разбирането, че всички критерии ще бъдат изпълнени възможно най-скоро, Комисията реши да направи предложението Турция да бъде прехвърлена към списъка със страните, освободени от визи. Разбира се, Комисията ще продължи да наблюдава непрекъснато изпълнението на тези критерии”, посочи комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

За да се спази крайния срок (изтичащ през юни) за приемане от страна на законодателите, предложението на Комисията трябва да бъде внесено в началото на май. Така ще се осигури период от 8 седмици на националните парламенти, за да го гласуват и приемат.

Представеният днес доклад оценява напредъка, постигнат до момента от Турция в изпълнението на изискванията, идентифицира неизпълнени критерии и определя конкретните мерки, които Турция трябва да предприеме, за да изпълни и останалите изисквания, в области като борбата с корупцията, защитата на личните данни, съдебно сътрудничество с всички държави членки, засилено сътрудничество с Европол и преразглеждане на законодателството и практиките на тероризма.

Безвизовото пътуване ще се прилага за всички държави членки на ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното кралство, както и на 4-те асоциирани към Шенген държави Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. То се отнася само за кратки престои до 90 дни (в който и да е период от 180 дни) за бизнес, туристически или семейни цели, наред с другите. Освобождаването от виза не предвижда правото на труд в ЕС. Останалите условия за достъп до шенгенското пространство ще продължат да се прилагат, включително необходимостта пътуващият да бъде в състояние да докаже целта на пътуването, както и че разполага с необходимите средства.

Коментари: 0