Горанов набързо се отказа да намалява таксите за хазартните компании

Финансовият министър вече подкрепя сега действащата 15-процентна такса върху общите приходи на операторите

Горанов набързо се отказа да намалява таксите за хазартните компании

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

8868 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Само ден след като предложи по-нисък налог за хазартните игри, финансовият министър Владислав Горанов изглежда е премислил и връща стария начин на облагане. Вчера, докато в бюджетна комисия се гласуваха промените на Валери Симеонов, Министерството на финансите изненада всички (дори председателя на ресорната комисия) със свой законопроект за промяна на Закона за хазарта. Той предвиждаше операторите да плащат такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра.

Ведомството на Владислав Горанов направи своето предложение, без да обясни дали новият налог ще вкара повече или по-малко пари в държавния бюджет. Липсваше и задължителната по закон оценка на въздействието, където би трябвало да бъдат тези изчисления.

Но дори при груби сметки беше лесно да се установи, че предложението на Горанов облагодетелства хазартния бизнес, на който (отново по груби оценки) отчисленията към държавния бюджет щяха да паднат с 30-40%. Въпреки че не беше много наясно за какво става въпрос, Валери Симеонов каза пред журналисти, че няма значение каква е таксата. „Има ли значение дали се намалява таксата или не, след като всички пари отиват в държавата?“, попита реторично той.

След като медиите и експертите направиха изчисленията и това получи силен негативен отзвук в обществото, сега се предлага да остане сега действащия вариант – организаторът на хазартни игри дължи такса в размер на 15% върху общите приходи от направените залози. А при организиране на игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, например покер турнири, организаторът ще дължи държавна такса 20% върху получените от играчите такси и комисионни.

Вчера, по време на заседанието на бюджетната комисия, на което мина предложението на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов за забрана на частните лотарийни игри, нито той, нито депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова, изглеждаха да знаят защо МФ вкарва още промени в Закона за хазарта. И двамата заявиха, че все още не са видели законопроекта и че не се интересуват от него на този етап, но и двамата опитваха да избегнат темата.

Коментари: 0