Горанов предлага вдигане на минималната заплата на два пъти

ДДС няма да се променя, категоричен финансовият министър

Горанов предлага вдигане на минималната заплата на два пъти

Снимка: Икономика

212 ~ 2 мин. четене
Министърът на финансите Владислав Горанов предлага увеличение на минималната работна заплата на два етапа догодина. Така тя ще достигне 380 лева, съобщи БНР. 

След заседанието на Тристранния съвет а национално сътрудничество и след като изслушах купища мнения в различни посоки, моите основни притеснения сякаш не намират подкрепа. Става въпрос за размера на минималната работна заплата.

Основните ми притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат  от едно рязко покачване на минималната заплата, не срещнаха подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации, коментира той.

В този смисъл аз съм готов да отстъпя от позицията си запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година, обяви министърът. 

Така тя пак ще достигне в следващата година 380 лева, както се предлага от синдикатите и от служебното правителство. Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно от процеса на консултиране. Оказва се трудовият пазар, поне според по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение, допълва финансист номер 1. 

Не се страхувам от сянката на Симеон Дянков. Мисля, че имаше хубави неща, които правеше той като финансов министър, най-вече подтиквайки отделни министри към реформи, разбира се, в ролята си на вицепремиер. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, отговаряйки на въпрос на БНР дали се страхува от сянката на Симеон Дянков, чийто заместник беше в министерството на финансите.

Горанов все пак призна за слабости, допуснати от предишното управление на ГЕРБ /2009 - февруари 2013/. "Ако се говори за някаква слабост в нашата работа тогава, тя идва от разбирането, че трябва да подчиним всички на фискалната консолидация. Това понякога водеше до небалансирани решения, свързани с трупането на просрочия", заяви финансовият министър. 

Той обясни тази политика с представата, че "можем бързо да постигнем минималните изисквания, за да бъдем допуснати в преддверието на еврозоната, т.нар. ЕРМ-2. Сега сме с ясното съзнание, че сме далеч от това", каза Горанов и обеща, че ще "положим всички усилия да подчиним фиска, като един от последните монетарни инструменти, с които държавата разполага, на това да засилим инвестициите и потреблението".

Правителството няма да пипа ДДС в никакъв случай. Няма да позволим с промени на ДДС да пълним бюджета, каза още финансовият министър в отговор на закана на Петър Кънев от БСП – лява България, че те няма да допуснат да се правят каквито и да е промени в ДДС.

Подкрепи Economic.bg