Граничният корпус на ЕС стартира след 3-4 месеца

Звеното ще се обедини с Фронтекс и ще се бори с миграционния натиск

Граничният корпус на ЕС стартира след 3-4 месеца

Граничният корпус, чието създаване европейският парламент одобри на 6 юли, ще започне да действа след 3-4 месеца. Това заяви евродепутатът от Латвия Артис Пабрикс в интервю, публикувано на сайта на Европейския парламент.

Именно Пабрикс е докладчик по въпроса за създаването на граничния корпус на ЕС. „Ние се надяваме, че създадената нова гранична агенция ще започне да действа още през тази година и оперативната й дейност ще стане възможна след 3-4 месеца“, заяви Пабрикс.

„В случай, че някоя страна се окаже в условията на засилен мигрантски натиск, или от страна на престъпни кръгове, те ще може да поиска помощ от другите страни членки на ЕС. В такъв случай 5-7 дни по-късно тази страна ще получи подкрепата на резервна група от 1,5 хил. граничари, разполагащи с необходимото техническо оборудване“, заяви евродепутатът. Той подчерта, че това е „важно начало в историята на ЕС“.

Пабрикс съобщи, че новата гранична агенция ще обедини съществуващата агенция по охрана на външните граници на ЕС Frontex с националните структури за граничен контрол. Агенция ще оказва помощ на страните, без да се опитва да взема политически решения вместо тях, отбеляза депутатът. „Няма основания за безпокойство относно суверенитета на държавите. Никой не подлага на съмнение правата на страните-членки да защитават собствените си граници“, поясни Пабрикс.

Той съобщи още, че страните-членки на ЕК сега ще имат възможност за колективни действия в случай, че някоя страна не е в състояние да осигури защита на своите граници. При това, те ще могат да действат дори ситуация, при която тази страна не е поискала помощ. „Ако възникне ситуация, в хода на която възниква заплаха за сигурността на други страни от шенгенската зона, тези страни могат да въведат временен граничен контрол с тази страна“, отбеляза Пабрикс.

Той изрази удовлетворение от това, че проекта е бил разработен и съгласуван само да 4-5 месеца, „което показва способността на ЕС оперативно да приема ефективни мерки“. След одобряването на проекта от Европарламента, сега той трябва да бъде разгледан от националните парламенти.

Коментари: 0