ЕП слага пречка пред енергийните напитки

Те водят до главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите

ЕП слага пречка пред енергийните напитки

Върху напитките, съдържащи захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин няма да бъде позволено изписването на информация, че имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията, каквито бяха плановете на ЕК.

Днес Европейският парламент наложи вето на тази промяна в етикирането на напитките. Според тях, изложението на подобни твърдения върху опаковките би довело до по-голяма консумация на захар от деца, най-голямата група на потребители на енергийни напитки, казаха евродепутатите в резолюция, гласувана днес. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Европейска комисия счита, че твърдения, че кофеинът има тонизиращ ефект и помага за увеличаване на концентрацията, не трябва да се използват за продукти, насочени към деца и юноши. Проучвания показват, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки, пише в. „Сега”.

Една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин, посочват евродепутатите, като отбелязват, че енергийните напитки водят до главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите, които редовно ги консумират.

Парламентът призовава страните-членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи.

Коментари: 0