ЕС иска Канада да свали визите за българи и румънци

Двете страни заплашват да блокират свободната търговия

ЕС иска Канада да свали визите за българи и румънци

Европейската комисия съобщи, че ще преговаря с канадските власти за отмяна на визовите изисквания за българи и румънци през следващата седмица. Двете балкански страни заплашват да блокират споразумението за свободна търговия  между ЕС и Канада, известно като СЕТА, ако визите останат в сила.  

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас заяви, че канадският министър на имиграцията и бежанците Джон Маккалъм ще посети Брюксел, за дебати по висовата рецирпочност.

"СЕТА е добро споразумение и искаме то да бъде одобрено и приложено", отбеляза Схинас. Той коментира, че продължават да съществуват открити въпроси за визите, които тя изисква за граждани на някои страни от съюза като България и Румъния

Европейският съюз изисква от трети страни, за които е отменил европейските визи, между които е и Канада, да направят същото за всички негови граждани. Визите не са в предмета на търговското споразумение, но България и Румъния смятат, че те поставят техния бизнес в неравностойно положение спрямо този от другите европейски страни, съобщи ClubZ.

Във вторник комисията предложи споразумението СЕТА за ратификация от всички държави-членки, подчертавайки, че прави това по тяхно настояване, а не по вътрешно убеждение. Доводите са, че споразумението е от европейска компетентност и не изисква ратификация на национално ниво.

Брюксел очаква Съдът на ЕС в Люксембург да се произнесе по подобен случай за споразумение за свободна търговия между ЕС и Сингапур.

Коментари: 0