\"Гражданска отговорност\" по-скъпа за нарушителите

От 2016 г. се очаква да заработи т.нар. система \"бонус-малус\"

\
Застраховката "Гражданска отговорност" най-сетне ще бъде обвързана с допуснатите от шофьора нарушения и ще стане по-скъпа за тях. Общата система "бонус-малус", при която шофьорите без нарушения плащат по-малко за полицата, а нарушителите - повече, най-вероятно ще заработи у нас от 2016 г. Това заяви вчера главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. Досега създаването на системата беше невъзможно заради липсата на обща информация, пише "Сега". 

От юни 2015 г. застрахователите са длъжни да подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Наскоро зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обясни, че за въвеждането на практиката бонус-малус е необходимо данните за причинените катастрофи да се съберат в единна система. Тази система обаче реално се изгражда едва от няколко дни.

И в момента повечето компании прилагат бонус-малус, но само на база на своите собствени данни. В скоро време отстъпките ще могат да се прилагат общо за целия застрахователен пазар, каза Чолаков. Той обясни, че ако сега на един клиент му е завишена сумата заради нарушения, той се маха от компанията и отива в друга, в която нямат данни за прегрешенията му. Когато всички компании знаят, че той не е добър водач, ще му предлагат по-висока цена, допълни той.

На въпрос възможен ли е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност" заради предстоящите промени в Кодекса за застраховането, Чолоков заяви, че от много време се говори за такова поскъпване, но конкуренцията е много голяма и за момента задържа стойността на полицата. Промените в кодекса предвиждат както да се увеличи обхватът на застраховката, така и да се завишат максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи. 

Предлага се например от 2016 г. застрахователи да изплащат обезщетения при щети заради влошено здраве на водача по време на движение, щети от одрасквания и от отварянето на врати по време на движение, както и когато колата е спряна.

Предвижда се още за смърт на пътя или телесно увреждане сумата за обезщетението да се вдигне до 10 млн. лв. дори при един пострадал. Сега сумата за едно пострадало лице е 2 млн. лв. "Ако се ръководим от ръста на обезщетенията и на резервите, логиката казва, че би трябвало полицата да поскъпне. Но ще видим как ще реагира пазарът", каза още Чолаков.

Преките и косвените загуби от катастрофи средно за година у нас са близо 480 млн. евро. В тази сума влизат медицински разноски, разходи за увредените автомобили и плащания по инвалидизация на пострадалите. Това показват данни за 2012 г., представени от Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му 424 млн. евро от тях са за смъртни случаи, а над 55 млн. евро - за ранени. За последните 10 години по пътищата у нас са пострадали 100 542 души. От тях 9 852 са загинали, а 90 690 са ранени.
Коментари: 0