Гърция удължава ограничителните мерки за влизане в страната

Те важат за всички пътуващи от държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане в страната

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гръцките власти удължават всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 ч. на 19 април 2021 г., съобщава външно министерство. Всички пристигащи пътници от държавите членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, както и от Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Русия и Израел, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), все още ще подлежат на задължителна седемдневна карантина.

Изолацията може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Освен това при влизане в страната пристигащите отново ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, който да бъде направен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция. При неговата липса местните власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. Също така те запазват правото си по своя преценка да поискат на всеки от пътуващите да му бъде направен тест (бърз или PCR) преди да бъде пуснат в страната.

Всички пътници, без изключение, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF), който също трябва да предоставят на граничните власти, напомнят от министерството.  

Също така компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Транзитно преминаващите, които пътуват със самолет, не е необходимо да показват PCR тест само ако конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището. При транзитно преминаване със сухопътен транспорт обаче се изисква отрицателен PCR тест.

Коментари: 0