Китай ще смесва COVID ваксини за по-голяма ефективност

До края на годината се очаква страната да произведе общо 3 млрд. дози от своите ваксини

Китай ще смесва COVID ваксини за по-голяма ефективност

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китай обмисля смесването на различни видове ваксини срещу COVID-19 за по-голяма ефективност, тъй като сегашното действие на някои препарати е „недостатъчно". Това заяви директорът на китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу, цитиран от Reuters.

Данните показват, че китайските ваксини изостават по отношение на ефективността в сравнение с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, но пък изискват по-ниска температура за съхранение.

Ваксините, с които страната разполага, нямат много високо ниво на защита, посочва Гао по време на конференция в Чънду.

„Обмисля се инокулация чрез използване на ваксини от различни технически линии“, изтъква здравният експерт.

Според Гао подобни мерки за „оптимизиране“ на процеса по ваксиниране, включително промяната в броя на дозите и продължителността на времето между инжекциите, са решение на проблемите с ефективността.

До момента Китай е успял да разработи четири ваксини срещу коронавирус, които са одобрени за обществена употреба, като според източници страната ще произведе 3 млрд. дози до края на годината.

Установено е, че ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската компания Sinovac, е ефективна малко над 50%, според проведените в Бразилия клинични тестове. Друго проучване в Турция обаче показва, че ефективността на препарата достига 83.5%.

Все още няма подробни данни относно ефективността на произведените ваксини от Sinopharm. Междинни резултати показват, че два от препаратите имат ефективност съответно от 79.4 и 72.5 на сто.

И двата производителя представиха данни за своите ваксини срещу COVID-19 през март, показващи нива на ефективност в съответствие с изискванията на Световната здравна организация.

Коментари: 0