Гърция въведе задължителни маски при шофиране

Има и ограничение на броя пътуващи в едно превозно средство в зависимост от степента на риск в съответните области на страната

Гърция въведе задължителни маски при шофиране

Снимка: БТА

Шофьорите на автомобили в районите на Гърция с ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, вече трябва задължително да носят маски, съобщават от българското външно министерство. Глобата за неспазване на разпоредбите е 150 евро.

Мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътува пряк роднина. Задължително е носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Към момента областите, които попадат в „оранжевата“ зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в „червената“ - област Кастория, както и Козани.

Коментари: 0