Празните офиси оказват негативно влияние върху моловете

Все по-голяма нужда има на пазара от създаването на т.нар ритейл паркове, казват експертите на Forton

Празните офиси оказват негативно влияние върху моловете

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Наличието на големи офис центрове в непосредствена близост до столичните молове беше едно доста важно предимство преди коронакризата. Но в момента липсата на хора в офисите оказва пряко влияние върху посетителите в търговските центрове през делнични дни – хората ги няма. Посещаемостта в търговските центрове е основно през уикендите, както и вечер.

Това стана ясно от проведената онлайн среща на Cushman & Wakefield Forton с журналисти. Според наблюденията на експертите започва доста активно да се развива друг сегмент – т.нар ритейл паркове. Места, извън големите търговски центрове, където са съсредоточени определени марки и брандове.

Нуждата от такива паркове се засили с настъпването на ковид ситуацията, тъй като хората се чувстват по-спокойно. За момента в София има само два ритейл парка, но с перспектива за развитие на още", споделя Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

По думите й обичайно няма празни пространства в моловете, докато в момента се наблюдава около 9%, „но това е полезно, тъй като ще даде възможност за навлизане на нови марки“, казва още тя.

По отношение на търговските площи, които се намират на партерните етажи на големите офис сгради, ситуацията е сходна, тъй като те основно се „захранват“ от служителите в офисите и когато работниците ги няма, няма и достатъчно оборот. Вследствие на това около 25% от този вид търговски площи са затворили своите обекти.

Завръщане в офисите

Наблюденията на експертите на пазара на офис сгради е, че бизнесът не е очаквал кризата да продължи толкова дълго и с настъпване на есента всички ще се върнат обратно в офисите.

Cushman & Wakefield Forton проведе анкетно проучване в периода 1-15 октомври сред собственици на сгради с площ над 705 000 кв. м, от което става ясно, че над 71% казват, че в сградите в момента са пълни на 30%. "Това обаче са данни от началото на месец октомври, когато ситуацията с коронавируса беше доста по-спокойна“, уточнява Йордан Кръстев, който отговаря за сегмент "Офис площи" във Forton.

Допитването сред компании с общо над 42 000 служители показва, че 84% от тях нямат яснота кога ще върнат за постоянно служителите си в офиса, а 15% планират да направят това до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване през юни тази година преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Изместването на този срок е свързано с разрастването на коронавирус епидемията и свързаните с нея неясноти за бизнеса.

Въпреки това обаче Михаела Лашова е на мнение, че офисът няма да изчезне и офис сградите отново ще се напълнят.

„В тази ситуация повечето наематели не могат да преценят дългосрочните си нужди от офис площи и се въздържат от решения. Подобна реакция виждаме и в други страни в Европа, в САЩ и това обяснява намалелия обем наемни сделки на офис пазара“, обобщи Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

От началото на годината са сключени сделки за наем на общо 73 625 кв. м, при 108 600 кв. м за деветмесечието на 2019 г. Доминират подновявания на договори или се приключват сделки за преместване на нова локация, които са били в процес на преговори в предходни тримесечия.

Делът на незаетите офис площи през третото тримесечие на годината достигна 11.4%, като се очаква да нараства.

Нови офиси 

През следващите 6 месеца е планирано завършването на около 100 000 кв. м нови офис площи. Едва 22% от заявените за завършване до края на годината площи са отдадени под наем. Изпълнението на проектите се движи в срок, но е възможно някои от собствениците да не бързат с въвеждането на сградите в експлоатация, ако нямат ангажименти към наематели, посочват от Cushman & Wakefield Forton.

Индустриални площи

Пазарът на индустриални имоти отбелязва висока наемна активност и значителен обем площи в строеж през третото тримесечие. Завършените за собствено ползване и наетите логистични площи за периода са 32 456 кв. м, което е значително над средните стойности за юли – септември през последните 10 години. Активността на пазара бе подкрепена от завършването на фази от два големи логистични проекта - Индустриален парк София Изток и Логистичен център Транскапитал, както и от разрастването на компании от сферата на търговията на дребно и дистрибуцията. В ход е строежът на 241 426 кв. м в София.

Секторите, в които се отчита растеж – бързооборотни стоки, мебели и стоки за дома, както и онлайн търговията са основните двигатели на търсенето на логистични площи. Въпреки че през последните тримесечия бяха сключени няколко по-значителни сделки за наем, на пазара продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка", обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели

Коментари: 0