Хакери от Северна Корея са откраднали 570 млн. долара за две години

В периода 2017-2018 г. те са извършили серия от кибератаки

Хакери от Северна Корея са откраднали 570 млн. долара за две години

Снимка: Pixabay

Хакери от Северна Корея са извършили серия от кибератаки и са успели да откраднат 570 млн. долара в периода януари 2017 - септември 2018 г.. съобщава японското издание "Никей", позовавайки се на данни в доклада на комисията към Съвета за сигурност на ООН, която следи спазването на санкциите към Северна Корея.

Изданието твърди, че през последните две години Пхенян е извършил най-малко пет успешни пробива на борси за криптовалута в различни азиатски страни. Освен това КНДР може да е използвала и блокчейн технологията за заобикаляне на санкциите срещу нея.

В доклада се посочва още, че севернокорейски компании са задействали активно акаунти в YouTube и Instagram за продажба на военна техника, която е забранена със санкциите. 

Друго средство, което е позволило на КНДР да осъществява незаконна търговия в открито море, е Messenger WeChat. В платформата за съобщения се е предавала информация за координатите на плавателни съдове, от които севернокорейски катери товарили нефт и други стоки, които са обект на санкции.

Припомняме, че срещу Северна Корея действа най-тежкият режим на санкции, който включва финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставка на гориво и ракети, на оборудване и материали с двойно предназначение, експорт на желязо, олово, морска продукция и други. 


Коментари: 0