Хакери откраднаха 2 млрд. рубли от руската централна банка

Засега не е ясно кой точно е осъществил обира

Хакери откраднаха 2 млрд. рубли от руската централна банка
200 ~ 1 мин. четене
Хакери са откраднали 2 млрд. рубли (31 млн. долара) от централната банка на Русия, пише CNN. Информацията е потвърдена официално от централната банка, но не се дават подробности как точно са били прехвърлени средствата от сметките.

От там съобщиха обаче, че е бил направен опит за изтегляне на 5 млрд. рубли. „Имахме късмет, че успяхме да спасим част от парите“, коментира говорителят на централната банка.

Засега не е ясно кой точно е осъществил обира.

От службите за сигурност на Русия са казали, че хакерите са планирали да използват множество сървъри в Холандия, за да атакуват и търговски банки в страната. Освен че са имали намерение да изтеглят пари от частни сметки и да спрат достъпа до онлайн услуги, хакерите с имали намерение да пратят фалшиви новини за руската финансова система от името на централната банка.

През тази и миналата година имаше множество атаки към централните банки на други държави. Под ударите на хакерите попаднаха Еквадор, Филипините, Виетнам и Бангладеш. Тогава експертите обвиниха групата Lazarus, която се свързва със Северна Корея.
Подкрепи Economic.bg