Властта в Турция отчаяно се опитва да спаси лирата

Турският президент Ердоган призова хората да купуват местна валута

Властта в Турция отчаяно се опитва да спаси лирата
3803 ~ 1 мин. четене
Турската лира е на път да се превърне във валутата, представила се най-зле през 2016 г. При затварянето на пазара в петък курсът спрямо американската валута прехвърли 3.5 лири за долар. За една седмица турската лира се обезцени с близо 15%. Ако пък изследваме курса малко по-дългосрочно, тогава се вижда фрапиращото пропадане в стойността на турската валута – двойна обезценка.

Подобен срив показва, че в икономиката и финансовата система на Турция има нещо дълбоко сбъркано. А това пък се отразява върху покупателната способност на населението, чието благосъстояние се топи от високата инфлация (обезценка на парите).

В отчаян опит да стабилизира местната валута, без да предприема ефективни икономически и финансови реформи, турският президент Реджеп Ердоган призова населението да продава валутата, с която разполага и да купува лири.

Тези, които имат чуждестранна валути под възглавницата, е дошъл моментът да ги обменят в злато или лири. Нека покачим стойността на лирата. Нека покачим стойността на златото. Защо е необходимо да вдигаме стойността на чуждестранните валути?“, запита реторично Ердоган по време на своя телевизионна реч в Анкара.

Той също така предупреди, че има „зли спекуланти“ и сили, „които играят зли игри срещу Турция“. „Не се безпокойте, съвсем скоро ние ще разрушим тези игри“, добави турският президент.

Речта на Ердоган е от петък, но този призив явно е отправен по-рано към регулаторите и финансовите институции в страната. Фондът за гарантиране на влоговете взе решение да оперира само с лири. Преди това истанбулската борса също взе решение да извършва всички операции с местни пари.

Подкрепи Economic.bg