Хакери са откраднали близо 400 млн. рубли чрез системата SWIFT в Русия

Схемата е често срещана, обяснява говорител на Централната банка

Хакери са откраднали близо 400 млн. рубли чрез системата SWIFT в Русия

Снимка: Pixabay

752 ~ 2 мин. четене
Неизвестни хакери са откраднали 339.5 млн. рубли (6 млн. долара) от руска банка миналата година , използвайки системата за международни разплащания SWIFT, предава Reuters. 

Разкритието идва сега, след като информацията за него бе забелязазана в последните редове на доклад на централната банка за цифрови кражби в страната. Това е най-пресният пример от поредицата опити за кибер обири чрез искания за прехвърляния на банкови сметки в последно време. 

Говорител на Централната банка е обяснил, че хакерите са успели да поемат контрола върху компютър в руска банка. Те са използвали системата SWIFT, за да прехвърлят парите в собствените си сметки. 

Повече подробности от това не са подадени, нито пък се посочва името на банката. По думите на говорителя това е често срещана схема. 

От SWIFT, чиято система за съобщения се използва за прехвърлянето на трилиони долари ежедневно, отказват да коментират случая в конкретика. Наташа де Теран, говорител на компанията, обяснява, че при наличието на потенциални измами „ние предлагаме на нашите клиенти помощ, за да защити своята среда“. 

Базираната в Брюксел SWIFT казва, че собствените й системи никога не са били компрометирани от хакери. От там обръщат внимание, че цифровите обири стават все по-значителни, тъй като хакерските инструменти стават по-сложни с времето. 

През декември киберпрестъпници опитаха да открадант 55 млн. рубли от руската държавна банка Globex, отново използвайки SWIFT. Това не е единственият такъв случай, но от разплащателната система отказват да разкрият броя на атаките или да индентифицират жертвите. В последно време обаче изтече информация за няколко измами, сред които Far Eastern International Bank в Тайван и NIC Asia Bank в Непал. 
Подкрепи Economic.bg