Хартиените книги водят пред електронните

Повечето хора четат от таблет или смартфон, а не от е-четец

Хартиените книги водят пред електронните

Снимка: Youtube

Електронните книги набират популярност, но все още хартиените са с предимство. Поне това сочат данните от предпочитанията на читателите в САЩ, съобщава АП, позовавайки се на проучване на изследователския център "Пю".

Докладът на центъра е изготвен след телефонно анкетиране на 1520 американци, проведено в периода от 7 март до 4 април 2016 г.

Резултатите от проучването сочат, че около 65% от анкетираните са прочели поне една книга на хартия, в сравнение със само 28%, предпочели електронното издание. Около 40% от участниците в проучването четат само хартиени издания, докато само на 6% електронните книги допадат повече. Четиринадесет процента слушат аудио книги - с 2% повече, отколкото са били през 2015 г.

Продажбите на електронни книги отбелязаха бум, след като сайтът Амазон представи четеца си Kindleна пазара през 2007 г. Няколко години по-късно обаче продажбите им рязко паднаха, като някои издатели дори се отказаха от публикуването в електронен формат. Читателите на електронни книги предпочитат използването на таблет (15%) или смартфон (13%), отколкото специализирано устройство като Kindle (8%).

Като цяло, 73% от американците на възраст над 18 г. са прочели поне една книга за изминалата година (с 1% повече от 2015 г., но далеч под 79-те процента, регистрирани през 2011 г.) Жените се оказват по-страстни читатели, като 77% от тях са любители на книгите, в сравнение с 68% от представителите на мъжкия пол.

Коментари: 0