Американски експерти идват за АЕЦ „Белене“

Посланикът на САЩ отбеляза, че страната ни трябва да направи сериозни стъпки в борбата с корупцията

Американски експерти идват за АЕЦ „Белене“

Снимка: AmCham

България има потенциал да се превърне в динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона, заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа днес на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Нека изградим България, която да се превърне в един истински енергиен хъб, посочи тя.

Трябва да подкрепяме усилията на България за постигане на енергийна независимост и устойчивост, така че страната да не зависи само от един доставчик, коментира посланик Мустафа.

САЩ ще работят със своите български партньори и с други държави в региона, като целта ни ще бъде да дадем възможност втечненият природен газ да се превърне в реалност на Балканите, обясни Мустафа и допълни, че подобрената конкуренция ще намали разходите както за българските дружества, така и за потребителите. Тя информира, че САЩ ще изпратят екип от технически експерти да се разгледат възможностите да се развие ядреният енергиен сектор в България, ще се направят и посещения в Белене и Козлодуй.

Посланик Мустафа отбеляза, че България трябва да направи сериозни стъпки в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и след три години може да се превърне най-привлекателната дестинация за правене на бизнес в региона за американските компании.

Тя посочи, че има политическа воля, народ, готов да прави крачки напред, за да осигури качествено подобряване на стандартите на живот, имаме макроикономическа стабилност, което позволява сериозен растеж. Използването на пълния потенциал на българо-американските икономически отношения изисква и подобряване на климата за инвестициите, на предвидимостта, на регулаторната рамка, на обществените поръчки, изисква се и отговорност от страна на съдебната система, свободни и динамични медии, отбеляза тя.

Посланикът на САЩ коментира още, че България е сериозен съюзник в НАТО и посочи, че изборът на българското правителство на изтребителите F16 ще сближи двете държави, но това е само началото. Пътят на България към военната модернизация продължава напред, коментира тя. По думите й правителството трябва да продължи да дава поне 2% от БВП за отбранителни цели, трябва да се концентрираме по-сериозно върху региона на Черно море.

Мустафа засегна и темата за регионалното сътрудничество и информира, че се е срещнала с всички американски посланици в региона, защото по думите й е необходимо да се заздрави сътрудничеството в този регион. България има положителна роля като защитник на интеграцията на Западните Балкани в ЕС, за укрепването на граничния контрол, контрола на миграцията, отбеляза тя.

Херо Мустафа очерта своите приоритети по време на мандата си - свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.

Тя отбеляза, че двустранните ни взаимоотношения стават все по-интензивни и припомни, че в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме премиера Бойко Борисов в Белия дом. Вярвам, че това ще бъде положителна и ползотворна среща, предполагам, че сред основните теми на разговора ще бъде тясното сътрудничество в областта на сигурността, взаимната търговия и инвестиции, сигурността на енергийните доставки и подкрепата за върховенството на закона, коментира посланикът.

Посланик Мустафа декларира, че ще работи с българското правителство и гражданското общество в областта на борбата с корупцията и за установяване на върховенство на правото, което по думите й е ключово за продължаващия растеж на България.

Посланик Мустафа отбеляза, че американските дружества са инвестирали повече от 2.5 милиарда долара в българската икономика, създадени са повече от 30 хиляди работни места за високо квалифицирани служители с високо заплащане, което нарежда САЩ сред шестте най-големи инвеститори у нас. 

Двустранната ни търговия през 2018 г. възлиза на 1.2 милиарда долара и се разраства, а американските дружества задават стандарт за корпоративна социална отговорност и инвестират милиони долари в опазването на околната среда, образованието, здравеопазването, посочи посланикът на САЩ.

Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, посочи също, че приоритетите на камарата са свързани с гарантиране на устойчивия бизнес климат, което включва върховенство на закона, както и с насърчаване на трансатлантическото сътрудничество. Иновациите, стартъпите, образованието са сред другите приоритетни области на Камарата.
Коментари: 0