Хималаите са отново достъпни за туристи

Непал отвори врати за туристите с надеждата да осигури така необходимия доход за хилядите работници

Хималаите са отново достъпни за туристи

Снимка: Pixabay

896 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Непал отвори своите върхове и пътеки за чуждестранни авантюристи с надеждата да осигури така необходимия доход за стотици хиляди служители, които са без работа в продължение на месеци заради пандемията, пише CNBC.

Туристите, които искат да покорят хималайските върхове на Непал, най-накрая ще могат да го направят за първи път от седем месеца насам.

Чуждестранните посетители са основен източник на доход за страната и затварянето засегна около 800 000 души, които работят в туристическата индустрия.

Заради тежката ситуацията с пандемията Непал ще посреща туристите при някои ограничения.  

Не отваряме за всички посетители, а само за планинари и туристи, които са взели предварително разрешение. Те ще имат право да идват в Непал“, каза Рудра Сингх Таманг, генерален директор на департамента по туризъм в Непал.

За да влезете в страната, вместо визи, вече трябва да получите предварително одобрение за достъп, като представите подробности за маршрута си, да наемете местна компания за оборудване и да имате здравна застраховка, която покрива лечението на Covid-19. Освен това ентусиастите трябва да си направят тест за коронавирус преди да напуснат страна си, а при влизане в Непал да прекарат една седмица под карантина, настанени в хотел в Катманду. След изолацията трябва да си направят нов тест и ако е отрицателен, могат да напуснат хотела и да се отправят към прехода си.

Опитваме се да възродим туристическата индустрия, която беше силно засегната от пандемията, но няма да поемаме никакви рискове“, каза Таманг.

„Наскоро направихме пробно пътуване с чуждестранен експедиционен екип и сега имаме добра идея как да управляваме приключенските туристи“.

Анг Църинг от азиатския трекинг в Катманду споделя, че всички са много развълнувани да посрещнат отново туристи след толкова дълъг период на блокада. Той казва още, че има голям интерес към сезона за катерене през пролетта на 2021 г., особено към връх Еверест.

До момента в Непал са докладвани 176 500 коронавирусни инфекции от началото на пандемията и 984 смъртни случая.

Подкрепи Economic.bg