Хотели и ресторанти не харесаха новата държавна помощ

Те настояват за още мерки, сред които пълна държавна издръжка за затворените обекти

Хотели и ресторанти не харесаха новата държавна помощ

Снимка: Красимир Свраков

8556 ~ 2 мин. четене

Новото предложение на правителството за финансова подкрепа от 24 лв. дневно за служителите в заведенията, принудително затворени със заповед на здравния министър, не се харесаха на бизнеса. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) определят мярката като "недостатъчна".

Държавата е определила дневната надница на база минималната работна заплата, като са приспаднати данъците и осигуровките.  

От бранша посочват, че минималният осигурителен праг в сектора вече е 810 лева, а същите тези работници при мярка "80/20" ще получават 648 лева. Още повече, че при помощ до 24 лева на ден не става ясно кой ще плаща осигуровките на служителите, пишат в своето становище от БХРА.

Новият вид компенсация ще е за сектори, които допълнително ще се определят от социалния министър със своя заповед. Сумите са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск на съответния служител, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г. Работодателите ще трябва да запазват заетостта, за която са получили компенсации за период, равен на времето, за което са изплащани компенсациите.

Според браншовата организация трябва ясно да бъде обяснено дали мярката ще бъде продължена и през 2021 г. „Ако този срок на мярката е да се предвиди финансовата помощ в рамките на настоящия бюджет и ще бъде продължена и догодина, това трябва да е ясно. Защото обстановката към момента е такава, че вероятността да се затварят принудително бизнеси и през 2021 г. остава висока“, пишат от БХРА.

Те предлагат при персонал потвърдени положителни проби за COVID-19 заведенията да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай също да бъдат подпомогнати от държавата. „В момента голяма част от заведенията работят при намален персонал и затова служителите се застъпват всеки ден. При един заболял реално всички останали служители трябва да бъдат поставени под карантина, а заведението да затвори, за да гарантира сигурността и безопасността на своите клиенти“, казват още от организацията.

Те настояват помощта да се отпуска за периода на карантината и да се подпомагат само тези служители, които не са в болничен и нямат доказан коронавирус, но не могат да изпълняват работните си задължения заради карантината.

От БХРА предлагат още мярката да се разшири и за служителите на половин работен ден, като за тях максималната помощ да бъде 50 на сто от тази, предвидена за работещите на 8-часов работен ден. По този начин ще се подпомогнати нощните заведения, барове и дискотеки, чиито служители работят на 4-часов работен ден.

Освен всичко това организацията продължават да настояват държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки – в случаите, когато работата е прекратена с министерска заповед. Държат и на искането си от преди няколко седмици за това работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

Подкрепи Economic.bg