Хотелската карантина във Великобритания влиза в сила днес

Вижте как ще функционира и колко струва новата задължителна карантинна система

Хотелската карантина във Великобритания влиза в сила днес

Снимка: БТА

1952 ~ 1 мин. четене

Всички британски и ирландски граждани и жители на Обединеното кралство, които пристигат в страната след посещение във високорискова COVID държава, вече ще бъдат поставяни в т.нар. „карантинни хотели“.

В "Червения списък" са включени общо 33 държави, сред които Португалия, Бразилия и Южна Африка.

Пристигащите ще трябва да резервират стая предварително и да платят 1750 британски лири (2450 евро), за да прекарат 10 дни под карантина в някой от избраните от правителството хотели.

Това покрива разходите за хотела, транспорта, храната и тестването.

Правителството съобщава, че е сключило сделки с 16 хотела досега, осигурявайки 4963 стаи за новата карантинна система. В готовност са още 58 000 стаи.

Пристигащите от рискови държави задължително трябва да се поставят под карантина в хотелската стая, но има и няколко изключение, при които е позволено тя да бъде напусната. Сред тях са нуждата от спешна медицинска помощ или присъствие на погребението на близък член на семейството.

Пътниците трябва да предоставят отрицателен резултат от тест COVID-19 в рамките на три дни преди пътуването си, както и да резервират и платят пакета за хотелски престой преди полета за Великобритания. 

След това ще им бъдат направени допълнителни тестове на втория и осмия ден от престоя. 

Всеки, който откаже да се яви на изследвания, рискува глоба между 1000 и 2000 паунда, докато тези, които не се самоизолират, може да бъдат санкционирани с между 5000 и 10 000 паунда.

Пътуващите от понеделник нататък, които не са посетили държава от червения списък, все още трябва да се карантинират за 10 дни у дома и да преминат два задължителни теста за COVID-19 на втория и осмия ден след пристигането си. 

Подкрепи Economic.bg