HP Inc ще съкрати до 9 000 души в опит да се преструктурира

Компанията има офис и в България с няколкостотин служители

HP Inc ще съкрати до 9 000 души в опит да се преструктурира

Снимка: HP Inc

Американският производител на персонални компютри HP Inc заяви в четвъртък, че ще съкрати до 16% от работната си сила като част от план за преструктуриране, насочен към намаляване на разходите, предава Reuters. 

Процесите ще ударят между 7 000 и 9 000 души, някои от които ще напуснат компанията, а други ще се съгласят на доброволно ранно пенсиониране, се казва още в изявлението. Не става ясно обаче кои звена ще бъдат засегнати от съкращенията.

HP Inc има офис и в България, в който работят няколкостотин служители. Общият брой служителите на компанията е около 55 000, пръснати по целия свят, сочат данни от Американската комисия по ценни книжа и борси за дата 31 октомври. 

Прогнозата на HP е, че този план ще доведе до годишни икономии от около 1 млрд. долара до края на фискаланата 2022 г. 100 млн. долара ще бъдат реализирани още при отчитането на печалбата за четвъртото тримесечие. 

Новината за преструктурирането идва, след като в края на август стана ясно, че досегашният изпълнителен директор на HP Inc Дион Уайслер се оттегля от поста по семейни причини. Неговият наследник Енрике Лорес нарече предстоящите процеси като „смели и решителни действия“, идващи докато компанията обръща следващата глава от развитието си.  

„Виждаме значителни възможности за създаване на стойност на акционерите и ще постигнем това, като усъвършенстваме лидерството си, разрушим индустриите и агресивно трансформираме начина, по който работим“, казва той. 

Лорес ще заеме позицията на изпълнителен директор на 1 ноември. 

Базираната в Пало Алто, Калифорния, HP Inc заяви още, че на 30 септември бордът е одобрил допълнителни 5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции. Компанията очаква да генерира свободни кешови средства от поне 3 млрд. долара през фискалната 2020 г. и да върне 75% на акционерите с 10% тримесечно увеличение на дивидентите и обратно изкупуване на акции. 

Прогнозата на компанията е за коригирана печалба в диапазона 2.22 до 2.32 долара на акция за фискалната 2020 г. За текущата фискална година се очаква коригираната печалба да бъде в диапазона от 2.18 до 2.22 долара, заяви компанията при отчета за третото тримесечие. 

Акциите на HP Inc паднаха с около 10% в рамките на тази година. 
Коментари: 0