HP отчете спадащи приходи

Бизнесите с корпоративни продукти и услуги изневериха през последното тримесечие

HP отчете спадащи приходи
160 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Hewlett-Packard обяви, че приходите за последното тримесечие в почти всички дейности на компанията се понижават, пише Reuters. Лошите новини представляват сериозно предизвикателство пред ръководството преди планираното за 2015 г. разделяне на бизнеса с услуги за корпоративни клиенти и традиционните подразделения за компютри и принтери.

За юли-септември общите приходи спадат с 2,5% на годишна база – от 29,13 до 28,41 млрд. щатски долара. Те остават и под средната прогноза на пазарните анализатори за 28,76 млрд. Печалбата за периода се свива с малко по-бързо темпо - 2,7% до малко над 2 млрд. долара или 1,06 долара за акция. Прилагайки обаче по-традиционни счетоводни методи, положителният финансов резултат намалява с цели 5,7% до 1,33 млрд. долара.

„Винаги съм казвала, че преструктурирането няма да е гладко. Ние сме точно там, където си мислехме, че ще бъдем“, коментира данните главният изпълнителен директор Маргарет Уитман.

Поделенията за корпоративни продукти и услуги, смятани доскоро за едни от двигателите на растежа за HP, се оказват най-силно допринасящи към по-слабите приходи за трите месеца. Спадът при тях е съответно 4 и 7%. Уитман призна, че ръководството е очаквало по-нисък спад в тези бизнеси и подкрепи очакванията те да са в основата на положителна промяна в следващите 12 месеца. HP очаква печалба между 3,83 и 4,03 долара за акции през 2015 г., при 3,74 долара за настоящата.

Обратно на тенденциите през последните години, поделението за персонални компютри отбеляза ръст от 4% на годишна база – втори пореден след 12-те процента за предходното тримесечие. Активизирането, обаче, се отдава почти изцяло на еднократния ефект от решението на Microsoft да не поддържа по-старите си софтуерни версии. Бизнесът с принтери пък се свива с 5%.

HP обяви през изминалия месец, че в рамките на следващата година ще се раздели на две борсово търгувани компании, съответно за бизнес продукти и услуги и персонални компютри и принтери. Като част от преструктурирането ще бъдат освободени още 5000 служители.

Въпреки новината, акциите на HP в Ню Йорк приключиха вчерашната търговия с ръст от 0,35% до 37,63 долара за брой. За последната една година пазарната капитализация на компанията се увеличава с близо 53% до 70,2 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg