9 храни и напитки, които погрешно съхраняваме в хладилника

Това обаче може да развали вкусовите им качества

9 храни и напитки, които погрешно съхраняваме в хладилника

Снимка: Pixabay

4979 ~ 2 мин. четене

Ако държите шампанско и пенливи вина в хладилника, това ще развали вкуса им и аромата, казват специалистите. Ако го оставите за няколко седмици, коркът на тапата може да изсъхне поради липса на влажност. Това предизвиква разхлабване на тапата, влизане на въздух и – съответно – промяна на вкуса на пенливото вино.

Затова шампанското трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, с постоянна температура.

Вижте и още 8 храни, подбрани от британския „Телеграф”, които погрешно съхраняваме в хладилника:

1. Домати

Скорошно проучване показва ,че когато доматите се съхраняват в хладилника, възникват генетични промени, които променят вкуса им. Те са изключително чувствителни на ниски температури и това намалява активността на стотици гени, произвеждащи ензими. Авторите на изследването съветват да купувате възможно най-пресни домати, когато това е възможно, и да хи изяждате до седмица от покупката.

2. Хляб

Сравнително често допускана грешка, но да държите хляба в хладилника ще доведе само до бързото му изсъхване. Но пък затова може да го държите в хладилника – до три месеца, и след това да го ползвате.

3. Лук

Намерете тъмен шкаф с ниска влажност и дръжте лука там. Не забравяйте да държите лука далеч от картофите, тъй като газовете, които всеки един от двата зеленчука отделя, водят до по-бързо разваляне на другия.

4. Авокадо

Ако сте купили неузрели авокадо, не ги дръжте в хладилника. Докато узреят, нека стоят на плота в кухнята или върху някой шкаф,  а след това, когато узреят, може да ги сложите в хладилника.

5. Босилек

Както доматите, и босилекът не обича студени температури. Специалистите препоръчват да се отнасяте към него като към букет свежи цветя и да го държите натопен във вода, далеч от директна слънчева светлина.

6. Торта

Ако тортата не е сладоледена, или не е с пълнеж, който изисква да е в хладилник,  по-добре я дръжте върху плот или шкаф. Иначе изсъхва по-бързо.

7. Кетчуп

Хората често спорят за това къде трябва да се съхранява кетчупът, но ето истината – ако можете да използвате опаковката за по-малко от месец – оставете я извън хладилника. Ако обаче не може да изконсумирате разфасовката в рамките на този месец – приберете я в хладилника.

8. Банани

Също като авокадото, и неузрелите банани трябва да стоят на шкаф или плот. А когато са узрели, може да ги приберете в хладилника, за да не презряват.

Подкрепи Economic.bg