8 храни, които могат да траят вечно

Важно е как ги съхраняваме

8 храни, които могат да траят вечно

Има продукти, които трябва да консумираме бързо след покупката и такива, които можем да съхраним по-дълго време.

Но има и такива, които на практика могат да траят вечно, или почти.

Вижте 8 от тях:

1. Мед


През 2015 г. археолози съобщиха, че са намерили 3000-годишен мед, докато разкопавали гробница в Египет. И той бил напълно годен за консумация.

Тази дълготрайност е благодарение на уникалните характеристики на меда: има ниско съдържание на вода и високо съдържание на захар, така че бактериите не могат да виреят. Медът също съдържа малки количества водороден пероксид, което възпрепятства растежа на микробите.

Преработката на меда също помага, тъй като захарите в него са хигроскопични и са склонни да черпят атмосферна вода. Затова при опаковането му първо се прави топлинна обработка, която отстранява водата и след това херметичните капаци държат влагата навън, като помагат за по-дълга трайност. Макар че медът може да се замътни и да кристализира след отваряне, тъй като отново прониква влага, тази физическа промяна може да бъде обърната чрез просто затопляне.

2. Сушени варива


Както и при меда, и тук ключът за дълъг срок на годност е преработката и съхранението. Сушенето увеличава концентрацията на захарите и намалява съдържанието на вода, което затруднява растежа на бактериите и плесените. Ако ги държите в херметически затворен контейнер, те ще траят с години и пак ще бъдат голям източник на протеини. Ако позволите обаче да проникне влага, те ще траят само няколко месеца.

3. Соев сос


Соевият сос има потенциал да трае най-малко три години. Комбинацията от съдържанието на сол и ферментацията означава, че ако не е отворен, би трябвало да има много дълъг срок на годност. Колко дълго, зависи от вида соев сос и след като бъде отворен, температурата, в която се съхранява. Ако все пак се развали, вероятно ще се дължи на плесен, която расте около капака.

4. Оцет


Някои може да твърдят, че оцетът е всъщност вече развалено вино или сайдер. Но неговата киселинна природа, традиционно постигната чрез използването на бактерии Acetobacter за ферментация, означава, че други бактерии се борят да растат в нея и така може да продължи много дълго време. Докато белият оцет ще остане почти без промяна за неопределено време, други видове може да променят цвета си или да направят утайка. Обикновено това няма да повлияе на безопасността на продукта, само на външния вид и може би на вкуса.

5. Бял ориз


Има случаи бял ориз да е бил годен за ядене, след като е бил съхраняван в продължение на 30 години в кутии. Ключови при съхранението са атмосферата и температурата. Проучванията съобщават, че ниска температура (около 3 ° C) и липсата на кислород с афактори за „дълголетието”. Кафявият ориз, въпреки че често се счита за по-здравословен, има по-кратък срок на годност. Неговите влакнести трици съдържат ненаситени мазнини, които могат да гранясат. Така че ако е мазен и мирише на стара боя, най-добре е да го изхвърлите.

6. Тъмен шоколад


Има спорове дали шоколадът се разваля. Добавянето на мляко към шоколада може да намали срока на годност. Но тъмният шоколад се запазва с времето, макар и да губи вида си. Промяната на цвета идва от това, че ако не се съхранява при постоянна температура, мазнините може да се издигнат до повърхността, оставяйки цвят, който изглежда малко като плесен.

Ако се съхранява при постоянна температура, обаче, шоколадът може да трае две или повече години, като концентрациите на съединенията, някои от които водят до здравни ползи, се запазват през това време. За повечето хора, обаче, шоколадът няма склонност да трае толкова дълго, преди да бъде изяден.

7-8. Захар и сол


Много от храни, които траят дълго време, са с високо съдържание на захар или сол. С прости думи, те извличат водата навън и така бне могат да се развият бактерии. Ето защо използваме сол, за да направим шунка и захар, за да направим конфитюр.

Като храни сами по себе си, ако солта и захарта се съхраняват далеч от влагата в херметически затворени контейнери, те ще траят безкрайно. Но добавките като йод в солта могат да намалят срока на годност до около пет години.

Разбира се, повечето храни не издържат много дълго. Това е така, защото те съдържат нещата, които микробите обичат, като хранителни вещества и вода, а не много от нещата, които не обичат, като сол и киселина.

Имайте предвид, че датите на използване обикновено се слагат от гледна точка на безопасността на храните и означенията да годност са свързани повече с качеството на продукта, а не с трайността. 

Коментари: 0