Христосков: Ще има увеличение на пенсиите

Предвиденото за днес заседание на Тристранката вероятно ще бъде отложено за сряда, заяви социалният министър

Христосков: Ще има увеличение на пенсиите

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Минималните осигурителни прагове трябва да бъдат повишени, тъй като това не е правено в две поредни години. Това заяви служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му те са ниски и по този начин се сближават заплатите на квалифициран и неквалифициран труд, което демотивира хората. Според Христосков подобна мярка няма как да има негативен ефект за икономиката.

Той подчерта, че въпросът за повишаването на осигуровките на пенсиите се дискутира в момента и става въпрос за увеличение с 1%, тъй като дефицитът в системата е много голям и трябва да се търсят източници за намаляването му.

Министърът на социалната политика допълни, че това е само предложение, а решението трябва да се вземе от следващото правителство. „Тази мярка е необходима, за да бъдат увеличени пенсиите по т.н. швейцарско правило. И те няма да бъдат намалени, както се опасяват хората, напротив – ще бъдат увеличени“, заяви Христосков.

Той обясни още, че днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, на което е предвидено обсъждане на актуализацията на бюджета, вероятно няма да се проведе. По думите на министъра ще се насрочи ново заседание за сряда.

Припомняме, че в петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да имат време да се запознаят с новите разчети. Според служебното правителство се налага актуализация на бюджета заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета. Промените предвиждат нов държавен дълг до 4,5 млрд. лв.

„Последната дума за актуализацията на държавната хазна и на бюджета на Здравната каса ще имат депутатите от бъдещото 43-то Народно събрание“, допълни Христосков.

Коментари: 0