Токът може да поскъпне с повече от 10%

За цената на тока трябва да се говори по различен начин, не да се хвърлят яйца, заяви новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова

Токът може да поскъпне с повече от 10%

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но обществото няма да приеме по-висока цена и едва ли някой ще предложи нещо друго. Това заяви новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова в „Тази сутрин“ по bTV. По думите й лимитът, с който може да се съгласи обществото е 10%.

„Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата. Ако това увеличение се случи означава, че държавата е абдикирала“,  обясни Светла Тодорова като подчерта, че това може да се стане само ако всички дефицити, които ще бъдат натрупани, ще се покриват с цената на тока.

„За да не се стига до подобен сценарий, трябва да се включат всички участници на пазара с действия“, допълни новата шефка на ДКЕВР. Според нея след изборите управляващите трябва да оставят нещата да се бъдат решавани на икономическа основа.

Тодорова заяви още, че не е получавала политически обаждания за цената на тока. „Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти“, допълни тя.

Според експертът НЕК не трябва да бъде фалиран и резултатите, които са на лице „не са случайни от случайни неблагоприятни обстоятелства“. „Било е налице необективно определяне на цени“, категорична е тя . По думите й става въпрос за комбинация от решения, бездействие и действия, провокирани от парламента. Тодорова даде пример с приетия от предишния парламент данък от 20% върху приходите на производителите на ВЕИ, който в крайна сметка бе отхвърлен от Конституционния съд.

Светла Тодорова коментира и случката със замеряне на яйца по нея по време на откритото заседание на ДКЕВР. Тя не приема ситуацията като лична атака, а като изливане на емоции и чувства. Според нея начинът, по който се говори за цената на тока, трябва да бъде различен, а не да се хвърлят яйца.

Коментари: 0