Порожанов: Два са вариантите пред КТБ

Оценката на банката ще приключи в началото на октомври

Порожанов: Два са вариантите пред КТБ

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

Работим по закон, който да синхронизира българското законодателство с директива и през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му сегашният закон противоречи на директива, според която ако до 20 дни нямаш достъп до средствата си, това вече е проблем.

Финансовият министър заяви, че освен възможността акционерите, представяни от EPIC да купят банката, според него за КТБ има два варианта. Първият е оздравителен план, при който да има ликвидна подкрепа от страна на държавата. Друг вариант е отнемането на лиценза. В този случай Гаранционният фонд ще започне да се разплаща с вложителите в 20-дневен срок дължимите близо 3,6 млрд. лв. Порожанов обясни, че във Фонда има 2,1 млрд. лв.

„На мен би ми се искало да има оздравителен план“, коментира Порожанов. Според него зад EPIC стои Цветан Василев, макар че консултантите представят фирмата на банкера „Баромак“, заедно с Омандския държавен фонд и ВТБ Капитал.

Относно наказателната процедура на ЕК, финансивият министър обясни, че комисията е в информационен режим с българската държава и БНБ за това, доколко директивата от 2009 г. е транспортирана правилно и средствата на вложителите да бъдат предоставени максимално бързо, след като се разбере,  е банката има ликвидни проблеми.

Коментари: 0