Huawei и Volkswagen планират общо предприятие?

Потенциалното партньорство идва в критичен момент за китайския гигант

Huawei и Volkswagen планират общо предприятие?

Снимка: Twenty20

972 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китайската технологична компания Huawei Technologies Co. Ltd. и германският автомобилен гигант Volkswagen Group (VW) планират да създадат съвместно предприятие за разработване на система за автономно шофиране, съобщи China Automotive News, позовавайки се на няколко източници.

Непотвърдената официално информация идва в критичен момент за азиатския играч, чиито бизнес пострада сериозно от санкциите на САЩ. Huawei е обект на обвинения, че с технологиите си създава рискове за националната сигурност, като оставя задни вратички за шпионаж, включително корпоративен. Китайската компания многократно е отричала твърденията и е призовавала за доказателства. Рестрикциите спрямо нея на международната сцена обаче са факт и към днешна дата тя е в позиция да се бори за оцеляване, както неведнъж заявиха нейни топ мениджъри през последните месеци.  

Според последните съобщения за съвместното предприятие то ще изпълнява ролята на доставчик на VW, докато Huawei ще предоставя софтуер и чип системи. Една от обсъжданите възможности е автомобилната компания да бъде контролиращият акционер с капиталови инвестиции, а китайският играч да допринася за технологиите и интелектуалната собственост. 

За да се улесни развитието на новото начинание, в проекта ще бъдат включени някои висши технически таланти от Huawei, твърдят още източниците. Под каква форма ще са отношенията им с VW обаче не е коментирано още. 

Същевременно се добавя, че Huawei е сключила партньорство с премиум марката Audi на VW Group за предоставяне на решения за автономно шофиране. Предполага се, че това ще бъде основа за сътрудничеството на китайската компания с германската група.

Подкрепи Economic.bg