Парижкото споразумение за климата е пред пълен провал

Най-големите индустриални нации засега не показват никакво желание да спазват заложените цели за ограничаване на глобалното затопляне

Парижкото споразумение за климата е пред пълен провал

Снимка: Twenty20

2012 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Големите икономики ще произвеждат два пъти повече въглища, нефт и газ през 2030 г., отколкото е заложено като цел в Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне. Това се посочва в годишния доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), който следи за спазването на глобалните цели.

Съгласно пакта нациите се ангажираха да ограничат средните температури до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива и дори да опитат да ги ограничат още повече – до 1.5 градуса.

Докладът, който анализира 15 големи производители на изкопаеми горива, е установил, че те планират да произвеждат общо около 110% повече изкопаеми горива през 2030 г., отколкото би било в съответствие с одобрените цели.

И тази огромна разлика не е намаляла много след доклада на UNEP за 2020 г.

Държавите, анализирани в доклада, са Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Мексико, Норвегия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ.

Представители от близо 200 държави ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември, за да преговарят за климата. Крайната цел е да засилят действията за справяне с глобалното затопляне съгласно Парижкото споразумение от 2015 г.

Фосилни горива

Въпреки усилията за укрепване на климатичните цели повечето големи производители на нефт и газ планират да увеличат производството до 2030 г. или след това. Няколко големи производители на въглища дори планират да продължат или дори да увеличат производството, се казва в доклада.

Плановете на 15-те анализирани държави са производството на изкопаеми горива да расте поне до 2040 г.

Това би довело до около 240% повече въглища, 57% повече петрол и 71% повече газ през 2030 г., отколкото е необходимо, за да се ограничи темпът на глобалното затопляне до 1.5 C.

От трите горива производството на газ се очаква да нарасне най-много между 2020 и 2040 г., въз основа на плановете на правителствата.

Международната енергийна агенция заяви през май, че инвеститорите не трябва да финансират нови проекти за добив на нефт, газ и въглища, ако светът наистина иска да достигне нетните нулеви емисии до средата на века.

Изследването е ясно: глобалното производство на въглища, нефт и газ трябва да започне да намалява незабавно и стръмно, за да бъде в съответствие с ограничаването на дългосрочното затопляне до 1.5° C", каза Плой Ачакулвисут, водещ автор на новия доклад.

Той е изготвен от UNEP, както и от експерти от Стокхолмския институт по околна среда, Международния институт за устойчиво развитие и мозъчните тръстове E3G и ODI.

Подкрепи Economic.bg