Huawei може да стане смартфон производител №1 до края на 2019 г.

Производителят вече е втори в класацията

Huawei може да стане смартфон производител №1 до края на 2019 г.

Снимка: БТА

Китайският производител на смартфони Huawei, който официално изпревари Apple по брой на глобални доставки през второто тримесечие на 2018 г. и така стана вторият по големина бранд в света, прогнозира още по-голям ръст на продажбите до края на годината. Данните сочат, че до настъпването на 2019 г. те ще надхвърлят 200 млн., което е рязък скок на фона на драстичното забавяне през миналата година. 

Ако прогнозите се оправдаят, това ще означава увеличение от 31% на продажбите през 2018 г. За сравнение през миналата година Huawei е доставила 153 млн. смартфона, което е представлявало ръст от едва 10% спрямо 2016 г. Връщайки се още по-назад, през 2016 г. компанията е отбелязала нарастване от 29% на годишна база. 

На брифинг в петък ръководството на Huawei обяви, че през първите шест месеца на 2018 г. вече има доставени 95 млн. устройства. Те смятат, че ако положителният тренд се задържи, компанията има реален шанс да стане най-големият играч на смартфон пазара през четвъртото тримесечие на идната година, пише CNBC. 

Надежди на компанията, че може да оглави световната класация, дават и данните за по-слаби продажби на сегашния лидер в нея Samsung. Южнокорейският гигант е остро критикуван, че напоследък не предлага достатъчно иновации в своите нови флагмани, от което страдат и доставките му. През второто тримесечие на 2018 г. гигантът се пласирал малко над 70 млн. смартфона, но на годишна база това е спад с около 10%.

Прогнозите идват на фона на регистрираното забавяне на най-големия смартфон пазар в света Китай, както и на данните за свиване на индустрията в глобален мащаб. 

Китайският пазар е от ключово значение за Huawei, която среща сериозен отпор от страна на САЩ. От години компанията иска да стъпи официално на американска земя и тази година беше на косъм да случи това чрез AT&T, но в последния момент телекомът се отдръпна от сделката. 

Съединените щати отдавна алармират за съмненията си, че устройствата на китайския производител са опасни за националната сигурност и биха могли да улеснят азиатския шпионаж. Подобни тревоги имат и властите в Австралия, Великобритания, Канада. 

От Huawei упорито отхвърлят тези твърдения като неверни и настояват, че са частна компания, която няма нищо общо с официалната власт в Китай. 
Коментари: 0