Huawei направи собствена операционна система за смартфони и компютри

В случай че й бъде наложена забрана да ползва американски

Huawei направи собствена операционна система за смартфони и компютри

Снимка: БТА

Huawei е направила своя собствена операционна система за смартфони и компютри, в случай че изведнъж бъде блокирана от използването на американски софтуер на Microsoft и Google, потвърди китайската компания пред CNBC в петък.

Вторият по пазарен дял производител на смартфони в света в момента използва мобилната операционна система Android за своите телефони и Windows за своите лаптопи и таблети.

Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, каза в неотдавнашно интервю за германското издание Die Welt, че компанията има резервна операционна система, ако по някаква причина бъде блокирана да използва американски софтуер.

"Ние сме подготвили собствена операционна система. Ако се случи някога да не можем да използваме тези системи, ще бъдем подготвени", каза Ю, според превод на оригиналния немски текст. "Това е нашият план Б. Но, разбира се, ние предпочитаме да работим с екосистемите на Google и Microsoft", добави той.

Коментарите на Ю бяха потвърдени пред CNBC и от говорител на Huawei в петък, който каза, че резервните системи ще се използват само при "извънредни обстоятелства" и са "резерв за бизнеса при най-лошия случай".

Такива "извънредни обстоятелства" може да са например проблеми, с които миналата година се сблъска конкурентната китайска фирма ZTE. Американското правителство забрани на американски компании да продават части и софтуер на ZTE, тъй като китайската фирма е нарушила санкциите срещу Иран и Северна Корея. 

В други насоки обаче Huawei се опитва да се откаже от американските технологии. Компанията постигна значителен напредък в полупроводниците и сега проектира свои собствени чипове за смартфоните си. 
Някои лаптопи обаче все още използват американски компоненти от компании като Intel.

Но използването на нова операционна система може да създаде някои проблеми за Huawei, особено ако компанията бъде принудена да спре да използва софтуер на Microsoft и Google извън Китай. На вътрешния пазар услугите на Google са блокирани, включително Play Store. Но в международен план китайската компания предлага магазина за приложения на Google.

50% от смартфон продажбите на Huawei са в Китай.

Производителят е изправена пред силен политически натиск от страна на САЩ, които твърдят, че нейното мрежово оборудване може да съдържа "задни врати", които китайското правителство да използва за шпионаж. Компанията многократно е отричала твърденията, но експертите от разузнаването са скептични по отношение на уверенията на Huawei. Те посочват законите за националната сигурност на Китай, според които всяка местна компания е правно задължена да помага на правителството при събирането на разузнавателни данни.

САЩ дори искат да наложат на много държави, считани за съюзници, да не използват оборудване на китайската компания за изграждането на мрежи от ново поколение.

Междувременно финансовият директор на Huawei Мън Ванчжоу, която бе арестуван в Канада през декември, е пред екстрадиция в САЩ. Тя е обвинена в измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Huawei започна офанзива през последните няколко седмици, като наскоро заведе дело срещу САЩ, твърдейки, че законът, който забранява на правителствените агенции да купуват оборудването на китайския технологичен гигант, е противоконституционен.
Коментари: 0