Huawei остава и без чиповете на Qualcomm и Intel

Компанията се е запасила с компоненти, но не е ясно докога може да издържи

Huawei остава и без чиповете на Qualcomm и Intel

Снимка: БТА

7254 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Ключови производители на чипове, сред които Intel, Qualcomm, Broadcom и Xilinix спират да доставят чипове на Huawei, съобщава Bloomberg. Новината идва часове, след като стана ясно, че Google преустановява голяма част от софтуерните актуализации за устройствата на китайската марка. 

Действията са резултат от подписаната миналата седмица заповед от президента на САЩ Доналд Тръмп, според която Huawei вече попада в „черен списък“ на фирми, с които на американските играчи се ограничават възможностите за правене на бизнес. 

Китайският гранд уверява, че дълго се е готвил за подобен развой на нещата. Според информацията компанията се е запасила с известни количества компоненти. През март стана ясно също, че Huawei разработва и собствена операционна система за смартфони и компютри, в случай че ѝ бъде блокиран достъпът до тези на Google и Microsoft. 

Бурята около Huawei се развихря на фона на търговската война между САЩ и Китай. Американските власти отдавна подозират производителя, че устройствата му може да са опасни за националната сигурност и че се ползват от Пекин за шпионаж. През последната половин година тези съмнения придобиха огромен мащаб, като Щатите упорито зоват международните си партньори да се вслушат в тезата им и да забранят Huawei в бъдещите си 5G мрежи. Някои, като Австралия и Нова Зеландия, го сториха. Други, като някои от водещите европейски сили, се опитват да не вземат конкретна страна в спора и дипломатично да продължат да използват китайските технологии с известни ограничения. 

Ролята на Huawei на международната технологична сцена е голяма. Компанията например е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и е считана от мнозина за лидер в 5G технологиите. По данни на китайската фирма, тя вече има сключени десетки договори с мобилни оператори в Европа и Азия за участие в изграждането на бъдещите им мобилни мрежи. Блокирането на бизнес операциите ѝ може да забави развитието на следващото поколение комуникации, смятат анализатори. Любопитното е, че от това ще пострадат и доставчици на интернет услуги в Съединените щати. 

Ограничаването на достъпа до операционните системи на Google пък може да коства на Huawei наскоро извоюваните ѝ по-силни позиции на смартфон пазара, където постепенно се утвърждава като втория най-продаван бранд в света, с амбицията да стане и първи. Сега тя ще изпадне в неизгодно положение спрямо конкурентите Apple и Samsung. 

По повод новината за лишаване на достъп и до чиповете на основни производители, Huawei е крачка напред. Смята се, че компанията има складирани такива компоненти. Мерки очевидно са взети, въпросът е колко време ще осигурят на компанията да се задържи над повърхността.

Коментари: 0