Huawei се разраства в Канада въпреки натиска

Финансовият директор на компанията бе арестувана по-рано в страната, но това изглежда не пречи на бизнеса

Huawei се разраства в Канада въпреки натиска

Снимка: БТА

568 ~ 2 мин. четене
Китайската компания Huawei увеличава присъствието си в Канада, въпреки силния натиск върху компанията от САЩ и геополитическото напрежение между Отава и Пекин.

Производителят на телефонни и телекомуникационни устройства заяви, че ще открие 200 нови работни места в научноизследователската и развойна дейност в Канада, което е увеличение от 20%. Също така ще увеличи разходите си за научноизследователска и развойна дейност с 15%.

"Благодарни сме, че имаме възможността да работим в Канада - страна с една от най-иновативните технологични общности в света", заяви Ерик Ли, президент на Huawei Technologies Canada.

Решението идва в момент, когато САЩ се опитват да убедят съюзниците си да изключат продуктите на Huawei от 5G безжични мрежи от следващо поколение, съобщава CNN.

Американските власти твърдят, че китайското правителство може да използва оборудването на Huawei, за да шпионира други нации. Huawei отрича, че някой от неговите продукти представлява риск за националната сигурност. Компанията казва, че ще откаже всяко искане на властите в Пекин да провежда шпионаж.

Съединените щати също така повдигнаха наказателни обвинения срещу компанията. По този случай по искане на Вашингтон канадските власти арестуваха финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу през декември. Американски представители казват, че Мън е помогнала на работодателя си да заобиколи американските санкции срещу Иран.

Мън сега е изправена пред съдебна битка във Ванкувър, която може да доведе до екстрадирането й в Ню Йорк.

Нейният арест доведе до дипломатическо противопоставяне между китайското и канадското правителство. 

Китай яростно призова Канада да върне Мън и впоследствие няколко канадци бяха задържани в Китай. 

Канада заяви, че само следва споразумението за екстрадиция със САЩ.

Мън, която бе освободена в Канада под гаранция от 10 милиона канадски долара ($ 7,5 милиона щатски долара), се връща в съда през март.
Подкрепи Economic.bg