Huawei си гарантира още поне 45 дни бизнес с американски фирми

САЩ отново удължиха лиценза за работа с китайския гигант

Huawei си гарантира още поне 45 дни бизнес с американски фирми

Снимка: БТА

Администрацията на Тръмп заяви във вторник, че удължава лиценза, позволяваща на американските компании да продължат да работят с китайската Huawei Technologies до 15 май, предава Reuters. Стъпката идва след серия от удължавания, последното от които бе до 1 април. 

Huawei, вторият по големина смартфон производител и номер едно на телекомуникационно оборудване, отдавна е в полезрението на Вашингтон. С предстоящото разгръщане на 5G мрежите обаче вниманието към него и предполагаемите му връзки с китайското правителство се изостри. 

Позовавайки се на рискове за националната сигурност, през миналата година САЩ вкараха компанията в своя т.нар. „черен“ списък, ограничавайки по този начин възможностите на американските фирми да продават своите хардуерни и софтуерни продукти на Huawei. С цел да се намалят смущенията за местния бизнес администрацията във Вашингтон все пак позволи търгуването на някои стоки. 

Американският бизнес реагира остро на забраната за работа с Huawei, който е сред основните клиенти за някои производители, като тези на чипове например. оказа се, че стъпката, целяща да удари китайския гигант, всъщност се връща като бумеранг срещу местните играчи. Много малки провинциални мобилни оператори пък се намират в още по-зависимо положение, тъй като използват телекомуникационно оборудване на Huawei. 

Затова и търговското ведомство се видя принудено да намери баланс. Министерството реши да се поинтересува дали трябва да издава бъдещи лицензи и попита публично какво ще е „въздействието върху вашата компания или организация, ако временният общ лиценз не бъде удължен“. Поставен бе и въпросът за разходите, свързани с прекратяване на лицензите.

Един от изводите е, че лицензите позволяват на провинциалните доставчици да продължат да обслужват клиенти в някои от най-отдалечените райони на Съединените щати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа през май и изпълнителна заповед, която забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, направено от компании, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност. Huawei е считана тъкмо за такава. 

Администрацията на Тръмп не се ограничи до вътрешните предели на САЩ и призовава чуждестранните правителства също да забранят използването на технологиите на Huawei при изграждането на 5G мрежи.

Коментари: 0