Hyundai обмисля завод за изпитване на автономни коли в България

Предложението е направено по време на правителственото посещението в Южна Корея, каза Емил Караниколов

Hyundai обмисля завод за изпитване на автономни коли в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai обмисля възможността да изгради център за изпитване на автономни автомобили в България. Това заяви Емил Караниколов, министър на икономиката, в интервю за 24 часа.

"Искам много точно да го кажа, че ние пред Hyundai се презентирахме като държава. Говорихме и за възможността, която бе предложена на правителството от автомобилния клъстер, в страната да бъде изграден център за изпитване на автономни автомобили. Това беше едно от нашите предложения към Hyundai", обясни Караниколов.

Предложението е направено по време на първото посещение на български министър-председател в Южна Корея. Борисов бе в  страната през изминалата седмица.

"Още през 2007 г. започнахме кореспонденцията с Hyundai. Малко по-късно се появи Volkswagen. Така че ние работим”, добави още икономическият министър.

На въпрос, свързан с това дали спазването на европейските правила ни пречи в битката за германския автомобилен гигант, Емил Караниколов заяви: "Не е моментът да коментирам. България даде изключително добра оферта и тя беше в рамките на европейските правила. Не мисля, че проблемът е разликата в държавната помощ, която е предложена от двете държави".

По неговите думи икономическият анализ е съвсем различен, но той следва от други фактори. "Нека се вземе решение и ще го обсъдим”, каза Караниколов.

Сред другите теми на разговор по време на посещението на Бойко Борисов в Южна Корея беше и сътрудничество в сферата на  киберсигурността. Емил Караниколов разкри, че има и предложение за съвместно изграждане на 5G инфраструктура.
Коментари: 0