И братът на Борис Джонсън влезе в новия британски кабинет

Днес министрите се събраха на първото си заседание и обсъждат стратегия как да убедят ЕС за нова сделка за Brexit

И братът на Борис Джонсън влезе в новия британски кабинет

Първото заседание на кабинета на Джонсън

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън вече формира своя нов кабинет и днес министрите - повечето от които горещи привърженици на Brexit, се събраха на първо заседание. На него се очаква те да сформират план как да убедят Европейския съюз да се съгласи с новата сделка за Brexit преди крайния срок за излизане на 31 октомври.

Новият британски лидер обеща да направи нова сделка с блока в рамките на по-малко от 99 дни, но предупреди, че ако лидерите на ЕС откажат - това, което той нарича „отдалечена възможност“ - тогава Великобритания ще напусне без сделка, „без но и без ако“.

А ето и кои са членовете на новия кабинет (повечето от които са от този на Тереза Мей, а също и бяха преки конкуренти на Джонсън за поста лидер на Консервативната партия).

Любопитен факт е, че и братът на Борис Джонсън - Джо Джонсън, влиза в кабинета на новия премиер. Той ще бъде държавен министър в департамента за бизнес, енергетика и индустриална стратегия и отдела за образование.

За министър на външните работи Джонсън е избрал Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея заради сделката за напускане на ЕС.

Досега външен министър беше Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Хънт подаде оставка по-рано вчера, като каза, че Джонсън му предложил друга роля, но той искал да бъде външен министър и предпочел да отклони офертата.

За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид - досега министър на вътрешните работи, и също кандидат за лидер на Консерваторите. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка.

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.

Бен Уолъс е назначен на поста министър на отбраната - повишение за човек, който досега е служил само като държавен министър, предаде Ройтерс. Уолъс е на 49 години. След училище е работил като инструктор по ски, преди да влезе в британската Кралска военна академия  "Сандхърст". Имал е няколко правителствени поста, последния от които е министър по сигурбността и икономическата престъпност.

Стивън Баркли остава като министър за Brexit.

Джонсън назначи и Доминик Къмингс, директор на официалната кампания за излизането на Великобритания от ЕС Brexit Vote Leave, като старши съветник на Даунинг стрийт.

Майкъл Гоув (също кандидат за лидер на Торите) става канцлер на херцогството Ланкастър и ще бъде заменен като секретар по околната среда от Тереза Вилиърс.

Гавин Уилямсън става министър на образованието, докато Андреа Лийдсъм става министър за бизнеса, Лиз Тръс е международен търговски министър на Министерството на финансите, а Робърт Дженрик е държавен секретар за жилищата, общностите и местната власт.

Грант Шапс става транспортен министър, а Мат Хенкок и Амбър Ръд запазват работата си като министър на здравеопазването и министър по трудовите и пенсионните въпроси.


Коментари: 0