И Credit Suisse въведе отрицателни лихви на големите депозити

Новите правила влизат в сила от 1 януари за индивидуални клиенти и 15 ноември за бизнес клиенти

И Credit Suisse въведе отрицателни лихви на големите депозити

Снимка: Credit Suisse

Credit Suisse ще започне да таксува заможни клиенти с големи парични депозити в швейцарски франкове, като така става поредната швейцарска банка, която въвежда отрицателни лихви за клиентите.

На индивидуалните и бизнес клиенти ще им бъде начислявана лихва от -0.75% при парични салда над 2 млн. швейцарски франка (2.02 млн. долара), каза вторият най-голям кредитор в Швейцария. Депозитите под тази сума няма да бъдат засегнати.

Ставка от -0.85% ще бъде наложена на бизнес клиенти със салда над 10 млн. франка.

Новите правила влизат в сила от 1 януари 2020 г. за индивидуални клиенти и 15 ноември 2019 г. за бизнес клиенти.

Най-големият конкурент на Credit Suisse - UBS, още през юли заяви, че ще начислява -0.75% лихва за депозити над 2 млн. франка, докато Postfinance начислява такси на частни клиенти с депозити над 500 000 франка.

Няколко банки в Швейцария, включително частната банка Julius Baer и няколко финансови институции от Еврозоната, също прехвърлят цената на отрицателните основни лихви на корпоративните вложители, въпреки че повечето големи играчи все още се въздържат от този ход по отношение на индивидуалните клиенти.

"Както други банки правят от известно време, Credit Suisse въвежда отрицателни лихви за клиенти с много високи парични наличности в швейцарски франкове", заяви Credit Suisse в петък. „Причината за това е постоянната среда на отрицателни лихви“.

Швейцарската национална банка е въвела отрицателна ставка от 0.75% от януари 2015 г. за овърнайт депозити от търговски банки, което е един от инструментите, които централната банка използва, за да възпира апетита на инвеститорите към швейцарския франк.

Много икономисти очакват централната банка да свали лихвения процент по-ниско догодина, за да предотврати по-нататъшното укрепване на валутата като сигурно убежище, което може да навреди на икономиката, която зависи от износа, коментира Reuters.
Коментари: 0