И Джонсън подписа излизането на Великобритания от ЕС след 7 дни

Остава единствено европейските депутати да приемат необходимия законопроект

И Джонсън подписа излизането на Великобритания от ЕС след 7 дни

Снимка: БТА

6836 ~ 1 мин. четене

След като британските депутати, кралица Елизабет ІІ и председателите на Европейския парламент и Европейския съвет подписаха законопроекта, според който Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари, британският премиер Борис Джонсън също подписа документа.

Новината бе съобщена от самия Джонсън под формата на публикация в Twitter, като в нея той добави, че изпълнява волята на британския народ и че отваря нова глава в историята на Обединеното кралство.

В изявлението си по повод подписването на споразумението британският премиер също така го обяви за един „фантастичен момент“ за страната му. Той заяви, че документът ще „сложи край на твърде много години на спорове и разделение“.

Тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел подписаха споразумението за Brexit на церемония в Брюксел, след което то беше транспортирано с влак до Лондон.

След всички тези подписвания остава на 29 януари европейските депутати да гласуват приемат ли Великобритания да излезе от ЕС на 31 януари.

Коментари: 0