И градът на Mercedes ще забранява дизеловите коли

През следващите 5 г. половината от 14-те милиона дизелови автомобили в Германия ще бъдат заменени с нови

И градът на Mercedes ще забранява дизеловите коли
10781 ~ 2 мин. четене

Редица европейски градове решиха да ограничат движението на дизелови автомобили, а на път да се присъедини към тях е и още един - домът на автомобилните марки Mercedes-Benz и Porsche Щутгарт. След като бе подписано споразумение между Париж, Атина и Мадрид, Щутгарт ще се присъедини към тях от следващата година, като забраната ще обхваща по-старите дизелови автомобили. На тях ще им бъде забранявано да влизат в центъра на града, когато се отчитат високи нива на замърсяване. А средно в Германия има по около 35 дни с завишено замърсяване на въздуха в градовете.

Европейският съюз съди Германия за превишаване на позволените нива вредни емисии в поне 90 града. Миналата година правителството взе решение да улесни кметовете на големите градове, които искат да забранят по-старите дизелови автомобили по пътищата на градовете си. 

Забраната за движение в центъра на града в дни с високо замърсяване ще обхваща автомобилите, които не отговарят на стандарта Евро 6. Стандартът ограничава отделянето на NOx до 80 милиграма на километър. Изключение ще са по-старите лекотоварни автомобили.

Според Ройтерс едва около 10% от дизеловите автомобили в страната отговарят на стандарта Евро 6, но тази цифра ще расте значително през следващите години, тъй като почти 50% от всички нови автомобили, продавани в Германия всяка година, се задвижват от дизелови двигатели. Асоциацията VDA изчислява, че през следващите пет години половината от 14-те милиона дизелови автомобили ще бъдат заменени с нови, по-чисти дизели.

Германия член на алианса ZEV (автомобил с нулеви вредни емисии), който иска да забрани автомобилите с конвенционално задвижване през 2050 г. Други държави, членове на алианса ZEV, които също ще се съобразят с това решение, са Норвегия, Великобритания и Холандия. В тази държави се панира забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2025 г.

Световната здравна организация заяви миналата година, че замърсяването на въздуха във и извън градовете е довело да около 3 млн. преждевременни смъртни случаи по света през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg