И Надзорният съвет на Metro отхвърли офертата на чешкия фонд

Според членовете на Надзора офертата от 5.6 млрд. евро значително подценява германската търговска верига

И Надзорният съвет на Metro отхвърли офертата на чешкия фонд

Снимка: Metro AG

Надзорният съвет на германската верига Metro препоръча акционерите да отхвърлят предложението за поглъщане, отправено от инвестиционния фонд EP Global Commerce (EPGC), собственост на чешки и словашки инвеститори. Според мениджмънта на компанията офертата на стойност 5.8 млрд. евро подценява германската група за търговия на дребно. Преди месец офертата бе отхвърлена и от Управителния съвет на веригата.

Фондът, собственост на чеха Даниел Кретински и словака Патрик Ткач, твърди, че сделката предлага „непреодолима стойност и уникална възможност“ за акционерите, които са изправени пред труден пазар и много предизвикателства.

Източник, запознат със ситуацията, е казал пред Reuters, че Надзорният съвет е бил единодушен в препоръката си, като само един от членовете, представител на германската семейна компания Haniel, която подкрепя плана на EPGC.

„Смятаме, че цената, предлагана от купувача, е недостатъчна, тъй като значително подценява Metro и дори след преразглеждане на допълнителните условия препоръчваме на нашите акционери да не приемат офертата“, заяви главният изпълнителен директор на Metro Олаф Кох.

През юни EPGC обяви офертната си при цена от 16 евро за всяка обикновена акция и 13.80 евро за всяка привилегирована акция, което представлява 34.5% премия спрямо август 2018 г., когато чешкият фонд направи първата си оферта за германската верига.

Metro обяви днес, че офертата не взима предвид напредъка в процеса по трансформация, включително планираната продажба на хипермаркети Real и търсенето на потенциални партньори за китайския си бизнес.

Германската група също така предупреди, че евентуалното ѝ придобиване ще я натовари с непосилни дългове. Офертата на EPGC е свързана със силно задлъжняване и значителни изисквания към погасяване на кредити и високи лихви, което най-вероятно ще обремени компанията със значително увеличен размер на дълга в случай на успешно придобиване, се казва в съобщението на германската компания.

През последните години Metro се преструктурира, за да се съсредоточи върху основния си търговски бизнес. Компанията разпродаде магазините на Kaufhof и след това се отдели от групата за потребителска електроника Ceconomy.

Другите инвестиции на Кретински включват чешкия футболен клуб „Спарта“ (Прага) и групата зад френския вестник Mond.
Коментари: 0